Празници / фестивали

Онлайн демонстрации на традиционни изкуства пренасят духа на Япония в България

Събитията ще представят традициите на фурошики и чая койча

Онлайн демонстрации на традиционни изкуства пренасят духа на Япония в България

 

◊ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА 2020

Пъстрата програма на Дни на японската култура продължава с едно онлайн събитие. На 7 и 8 ноември ще се проведат демонстрации на японски традиционни изкуства.

Събитието ще се проведе изцяло онлайн на официалната Facebook страница на Чадо Урасенке (Chado Urasenke Tankokai, Bulgaria) и ще е разделено на 2 части – Лекция за фурошики, последвана от уъркшоп по опаковане с тях (на 7.11.2020 г. от 17:00 ч.) и лекция за чая койча, последвана от специална демонстрация на чайна церемония (на 8.11.2020 г. от 17:00 ч.). В рамките на двата дни гостите на събитието ще могат да се насладят на японския дух и традиции в уюта на домовете си.

Япония е известна със своите креативни техники и разнообразни традиции. Характерното завързване на фурошики – оригами от плат е несъмнено една от тях. Техниката е позната от периода Нара (710 до 794 г. сл. Хр.) и се използва и до днес като традиционен начин на опаковане, особено при специални поводи като рождени дни или професионален успех. В Япония опаковането е свързано не само със завиването на даден предмет, но и играе важна роля в различни духовни и културни аспекти от живота на японеца. Този тип подаръчни опаковки са неразделна част от културата на Страната на изгряващото слънце. За направата на оригинална фурошики опаковка могат да се използват различни видове шалове от изрисувана коприна, красива памучна кърпа за съдове, плат с бродерия, плетиво или други.

Японските чайни церемонии са друга емблематична част от културата на страната. На обикновения акт на поднасяне на чай и неговото приемане с благодарност се основава един начин на живот, наричан ча-до – Пътят на чая. Традицията повелява, че актът по поднасяне на чай, в зависимост от етикета, взаимодейства по различен начин с аспекти на етиката, естетиката, философията, реда и взаимоотношенията между хората. Чаят може да бъде приготвен по над двеста начина при гостуване на чайно събиране. Един от най-популярните е приготвянето на гъст чай – койча, в стил цуцуми – букоса, който се свързва и с характерното завързване на фурошики – оригами от плат.

Организатор на събитието е Сдружение „Чадо Урасенке Танкокай“ и се провежда със съдействието на Посолството на Япония в България. Събитието е част от програмата на Дните на японската култура 2020.

• Пълната програма за 31. Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf

* * *

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесет и първа поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2020 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор: Организаторите
05.11.2020 г. 16:21
Посетено: 433
Етикети: онлайн, демонстрации, Дни на японската култура 2020, чая койча, фурошики, традиционни изкуства, Сдружение „Чадо Урасенке Танкокай“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31944-onlayn-demonstratsii-na-traditsionni-izkustva-prenasyat-duha-na-yaponiya-v-balgariya