Празници / фестивали

Габровски камерен оркестър представя творчество на Кирил Илиевски

Концерт на 1 ноември в зала БИАД. Съпътстваща програма на МФ „Софийски музикални седмици“ 2020

Габровски камерен оркестър представя творчество на Кирил Илиевски

 

◊ ПОКАНА

На 1 ноември (неделя), Ден на Народните будители, от 18.00 ч., в зала БИАД, (София, ул. „Раковска“ № 108) ще се състои концерт изцяло с композиции на Кирил Илиевски. Виден български композитор, общественик и алтруист, Илиевски има значителен принос в организирането на събития, посветени на високата култура в столицата през последните 19 години.

В негова памет Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, заедно с Габровски камерен оркестър с маестро Иван Стоянов посвещават концерта на 1 ноември в зала БИАД.

Поканени са всички колеги и приятели на композитора, познати и непознати хора работещи в музикалното и сценично изкуство, творци и общественици, граждани и гости на София, заедно да почетат неговия принос за развитието на българската музикална култура през последните десетилетия.

В програмата са включени произведения от различни творчески периоди на композитора. Ще бъдат изпълнени две творби за туба и струнен оркестър, посветени на тубиста и солист на концерта Николай Темнисков, Кларинетен, квинтет със солист Росен Идеалов - кларинет, Ларго и Алегро, Симфония № 3 за струнен оркестър, пиесата Mobilis in mobile (Подвижен в подвижността).

Концертът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Събитието ще бъде проведено при спазване на всички противоепидемични мерки за превенция с covid 19.

Входът е свободен.

 

Кирил Илиевски. Цигулар, музикален редактор в Българското национално радио, директор на Българския културен институт в Братислава, главен експерт в Столична община – това са етапите на многопосочния професионален път на Кирил Илиевски. Творчеството му носи отпечатъка на широкоспектърността.  

За българската културна общественост Кирил Илиевски остави незаличим спомен като автор на музиката към телевизионния шедьовър „Комитски времена“ с участието на Кирил Варийски, Христо Гърбов и Маргарита Карамитева.

Кирил Илиевски е автор на 3 балета, 1 оратория, 3 симфонии за голям симфоничен оркестър и много произведения за симфоничен, камерен и струнен оркестър, над 25 камерно-инструментални творби, сред които струнни квартети, сонати и пиеси за различни инструментални формации, около 60 песни за глас и пиано, за глас и струнен оркестър, хорови и детски песни, музика за духов оркестър и др. Създал е музика към филми, към над 50 радиотеатрални постановки, 5 театрални спектакъла и музикално-поетични рецитали.

Творчеството му е отличено с Наградата на Министерство на културата на Република Словакия за цялостна дейност, във връзка с годината на Словашката музика (1997 г.). Като цигулар е носител на Трета награда от конкурс в Мидълзброу, Англия.

Кирил Илиевски е роден през 1955 г. Завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) през 1982 г. със специалност цигулка в класа на Михаил Чиликов и доц. Боян Данаилов. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев. Работи като оркестрант в Академичния симфоничен оркестър. Музикален редактор е в Българското национално радио и композитор към редакция “Радиотеатър” (1989-1993 г.). Директор на Българския културен институт в Братислава, Република Словакия (1995-2000 г.). От 2001 г. работи в Дирекция „Култура“ на Столична община.

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
30.10.2020 г. 21:09
Посетено:
898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31924-gabrovski-kameren-orkestar-predstavya-tvorchestvo-na-kiril-ilievski