Празници / фестивали

Животът е НА ЖИВО

Започва 13-то издание на Международния фестивал „Антистатик“

Животът е НА ЖИВО

 

◊ СЪБИТИЕТО

През октомври и ноември в София ще се проведе 13-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ под мотото „Животът е НА ЖИВО“. Фестивалът предлага разнообразие от събития, а билетите за всички представления в програмата му вече са в продажба в мрежата на EPAYGO на преференциална цена.

„Със силата, дадена на всяко 13-то число, 13-то издание на „Антистатик“ съзаклятнически приканва живота да влезе безопасно в релси и всички да се върнем там, където искаме да бъдем: артистите – на сцената, а публиката – заедно с нас в залата. Каним ви да затворим екраните поне за малко и да се видим НА ЖИВО извън мрежата. За да бъде адаптацията плавна и пълноценна, през тази необичайна година „Антистатик“ ще се състои като серия от различни събития през месец октомври и ноември.“ – споделят артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, организатори на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Фестивалът започва на 10-11 октомври с Международната хореографска среща „Изследване на движението“, част от програмата “Choreographic Convention” на европейския проект Life Long Burning  – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, която ще се проведе на живо в Гьоте-институт в София и ще се излъчва онлайн на Фейсбук страницата на „Антистатик“ (@antistatic.international.festival). Срещата създава пространство за диалог между практици и теоретици, провокирани от все по-разширяващото се понятие за хореография. Дискусиите между българските и международните участници, предвидени в програмата, ще засегнат теми като изследване на движението като артистична практика и теория; влиянието, което оказват новите технологии за актуалното разбиране за хореографията като творчески и изследователски инструмент; възможностите за архивиране на хореографски практики и тяхното реконструиране въз основа на исторически документи, както и все по-видимото ù присъствие в различни социални движения и протести, служещи си с хореографски и перформативни средства.

Във вечерите на хореографската среща, стартира и Международната артистична програма на „Антистатик“ с две представления в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:00 часа. На 10 октомври в София гостува хореографът и изпълнител от Словения Юрий Коняр, който е и част от световноизвестната танцова компания „Les Ballets C de la B“. Той пристига с представлението си „Голдбергови вариации“, създадено въз основа на видеозапис от известния пърформанс от 1986 г. „Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън“. Коняр започва работата си по представлението през 2007 г., гледайки видеото ежедневно в продължение на година и давайки свобода на въображението си да запълва изникващите в него въпроси със собствени открития. С течение на времето, този процес се превръща в дългосрочна импровизационна практика и основа за продължаващ диалог.

На 11 октомври творческият екип на STEAM ROOM, съставен от хореографите и изпълнители Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, представят номинираната си за награда „Икар“ 2020 хореографска творба “dragON aka PONY”. Нейн фокус е състоянието на постоянен преход, а целта –  да разгърне интимността на изпълнителите чрез отпразнуването на взаимното съжителство. В контекста на съвременния поп, представлението съживява „геометричната хореография“ през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. Така “dragON aka PONY” предлага малко от почерка на легендарната Айседора Дънкан и много MTV и VH1.

Международната програма на 13-ото издание на „Антистатик“ ще продължи и през ноември с представления на артисти от Германия, Австрия, САЩ и Япония. От 06 до 08 ноември ще се проведе и Втората „Българска танцова платформа“ на фестивала. Тя ще покаже 13 танцови представления на български хореографи, създадени в последните години. Форматът е насочен както към изкушените от съвременното сценично изкуство зрители, така и към специално поканена международна публика от фестивални селекционери, директори на финансиращи организации, мениджъри на театри и пространства за танц. Втори брой на ежегодното „Списание за танц“ също ще има своя премиера в рамките на фестивала.

„Затова – вземете си най-хубавата маска и бъдете с нас, защото COVID-19 ни научи на много неща, но най-вече, че „Животът е НА ЖИВО“.“ – подканят организаторите и подчертават изрично, че фестивалът ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

• Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2020 се организира от: Фондация „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро” и „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата; Календар на културните събития на Столична община за 2020; Гьоте-институт България; Австрийско посолство в София; DANCE ON TOUR Австрия – проект на „Танцквартир” Виена в сътрудничество с Федерално министерство за европейски и международни въпроси на Австрия; в партньорство с Национален дворец на културата; ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Театър „Азарян”; Сцена „Дерида” и Black Flamingo BarBlack Flamingo Bar

Международна хореографска среща „Изследване на движението“/Choreographic Convention V, Sofia и платформа „Без дистанция” са част от проекта “Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата, в партньорство с Гьоте-институт България.

„Българска танцова платформа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата.

Медийни партньори на 13-то издание на „Антистатик“ са:  Българска телеграфна агенция, bTV Radio, Българска национална телевизия, Дневник, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура”, дигитално списание за изкуства Jasmin.bg, независимо печатно издание за култура Виж!, онлайн медията "Успелите", eлектронно списание за изкуство, култура и свободно време Kafene.bg, дигитална платформа Seen.bg, уеб платформа Atrakcia.bg, сайтът за култура и изкуство на Dir.bg Impressio.bg, сайтът за култура Въпреки.com, сайтът за градска култура Лицата на града, уеб платформата за театър Lovetheater.bg, уеб платформа Dancing opportunities, уеб списанието за България Madame Bulgaria, градският гид Sofia in your pocket.

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
07.10.2020 г. 15:56
Етикети:
фестивалБрейн Стор ПроджектА25Антистатик
Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Посетено:
672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31796-zhivotat-e-na-zhivo