Празници / фестивали

Нощ на литературата във Варна 2020

В домакини на четенето ще се превърнат двойно повече градски места

Нощ на литературата във Варна 2020

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА ВЪВ ВАРНА 2020

Есенното издание на Нощ на литературата предстои да се проведе тази сряда, 7 октомври, във Варна и още 13 града в страната.

Организаторите в морската столица обещават уютно и стоплящо преживяване с откъси от най-новите преводи на съвременна европейска литература.

В домакини на четенето ще се превърнат двойно повече градски места, за да се осигури нужната дистанция между посетителите с грижа за здравето. Сред тях са любими градски кафенета, галерии, клубове, танцово училище, книжарници, библиотека, университет и вече няколко духовни храма, които отварят вратите си за това нестандартно светско преживяване, за да предложат на варненци незабравимо културно преживяване.

Всяко пространство домакинства литературата на европейска държава, а четците в него представят един и същ откъс на всеки 30 минути. Четенията протичат паралелно във всички пространства от 18:00 до 21:30 ч. с начало 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 ч.

За емоционалното здраве и порция интелектуално удовлетворение на публиката ще се погрижат жанрово и стилово разнообразните литературните откъси, внимателно подбрани от културните институти и посолствата на европейските държави. Някои от тях ще бъдат представени и на оригиналния европейски език, прочетени от местни чужденци.

Най-голямата изненада на есенната Нощ обаче е звездното присъствие сред четците на обичани лица и гласове на Варна. Музиканти, художници, модни дизайнери, лекари, културолози, преводачи, редактори, дипломати, университетски преподаватели са само част от техните призвания. Сред тях са певиците Полина Антонова и София Димитрова, музикалният водещ и диджей Добромир Мързов, визуалните артисти Калоян Илиев – Кокимото и Антония Колева – Нитра, десетгодишната Стефания Митева – отличаван автор и илюстратор на детски книги, поетесата и журналист Елица Виденова, художниците проф. Валери Чакалов и Пламен Монев.

Освен брошурата с карта на читателските пространства, вече е готова и картата на Нощта, която посетителите може лесно да следват от телефона си за лесна ориентация за местоположението на всяко пространство, литературен текст и четци. 

Организатори за Варна са Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства. Нощ на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно подбират литературните произведения.

След извънредното интернет издание на Нощта през май тази година, организаторите от Фондация „Аморфа“ очакват с нетърпение да срещнат публиката на живо за едно запомнящо се литературно преживяване в началото на есента.

*

Интерактивна карта на събитието с информация за пространствата, литературните текстове и четците: https://www.google.com/maps

 

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
06.10.2020 г. 15:28
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31789-nosht-na-literaturata-vav-varna-2020