Празници / фестивали

Нощ на литературата 2020. Вечер с полска поезия в галерия Depoo

Актьорът Станислав Кертиков ще чете стихове на Тадеуш Домбровски от стихосбирката „Тишината след мен”

Нощ на литературата 2020. Вечер с полска поезия в галерия Depoo

 

◊ ПОКАНА

Нощ на литературата

Вечер с полска поезия в галерия Depoo.

Актьорът Станислав Кертиков ще чете стихове на Тадеуш Домбровски от стихосбирката „Тишината след мен” 

Кога: 7 октомври, сряда, 18.00-21.30 ч.

Къде: Галерия Depoo, ул. "Врабча" 12 – вход свободен

Организатори: Полски институт в София, Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителство на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

 

В Нощта на литературата Ви каним да посетите уютното и артистично пространство на съвременното изкуство - галерия Depoo, да чуете стихотворенията на Тадеуш Домбровски от стихосбирката „Тишината след мен“ в превод на Вера Деянова. Стиховете ще чете актьорът от театрална работилница „Сфумато“ Станислав Кертиков.

Сборникът „Тишината след мен” включва стихотворения от стихосбирките: „Черен квадрат” (2009), „Помежду” (2013) и „Сърцевината на словото” (2016).

Стихотворението ни позволява да видим света и себе си от различна перспектива, разширява хоризонтите, освобождава ни от стереотипите, предразсъдъците и познавателните щампи. То е урок по емпатия. Отваря очите ни, а същевременно ни учи да гледаме на действителността с леко премрежено око.

- Тадеуш Домбровски

Тадеуш Домбровски (1979) - полски поет, прозаик, есеист, автор на седем стихосбирки: „Червенини“ (1999), „e-mail“ (2000), „Мазурка“ (2002), „Te Deum“ (2005), „Черен квадрат“ (2009), „Помежду“ (2013), „Сърцевината на словото“ (2016), както и на миниповестта „Беззащитна черта“ (2016). За „Черен квадрат“ е удостоен с литературната наградата „Кошчелски“ и номиниран за наградата „Нике“. През 2006 г. получава от ръцете на Тадеуш Ружевич „Малък жезъл“ на Полската фондация за култура, а през 2008 – немската награда Hubert-Burda-Preis. Стипендиант на множество културни институции в Европа и САЩ. Превеждан на повече от двайсет езика. Редактор в литературното списание „Топос“, артистичен директор на Гданския фестивал „Европейски поет на свободата“.

 

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За девети пореден път България отново ще бъде част от четящите в цял свят страни. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска или чешка поезия и проза. Местата, в които ще бъдат четени, са 19 т.н. читателски гнезда.

Четенията ще се провеждат на всеки половин час: 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (ще имате 15 минути за слушане и 15 минути за преминаване към следващо читателско гнездо).

Вижте ПРОГРАМАТА на вечерта!

*

Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община зa 2020 г

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
06.10.2020 г. 13:48
Етикети:
Полски институт в Софияполска поезияНощ на литературата 2020
„Тишината след мен“
Тадеуш Домбровски
Посетено:
695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31786-nosht-na-literaturata-2020-vecher-s-polska-poeziya-v-galeriya-depoo