Празници / фестивали

Нощ на литературата 2020

Деветата за България Нощ на литературата ще бъде на 7 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:30 ч.

Нощ на литературата 2020

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2020

Съвременна литература, интересни места, известни лица: такава е Нощта на литературата, която запознава широката публика с откъси от произведения на европейски писатели, изпълнявани от популярни личности на нетрадиционни за четене локации.

Деветата за България Нощ на литературата ще бъде на 7 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:30 ч. Освен столицата, в Нощта на литературата тази година ще се включат още 13 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, „Въпреки.com”, „ЛИРА.БГ“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите.

Нощта на литературата зае важно място в Културния календар на редица български градове и стана неразделна част от него. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и, докато се разхождат из читателските гнезда, слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Основни партньори и организатори на Нощта на литературата 2020 са:

Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институтът „Сервантес“, Италианският културен институт, Полският институт, Институтът „Камойш“, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са самите общини или областни администрации в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации др.

Актуална информация ще намерите на: http://www.noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието: @noshtnaliteraturata.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
05.10.2020 г. 17:12
Посетено:
1315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31781-nosht-na-literaturata-2020