Празници / фестивали

Десетият АСТ Фестивал за свободен театър - между ЕКО и ЕГО

Форумът отново ще е витрина на най-доброто на българската и европейската независима сцена

Десетият АСТ Фестивал за свободен театър - между ЕКО и ЕГО

 

◊ АCT ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР 2020

Между 17 и 24 октомври 2020 г. ACT Фестивал за свободен театър ще отбележи своя 10-годишен юбилей и ще представи най-богатата си програма досега.

600 чуждестранни гости, 100 български спектакъла, 20 чуждестранни продукции, 3 копродукции и над 70 уъркшопа, работни срещи, майсторски класове, дискусии, кръгли маси. Това са цифрите, които стоят зад АСТ Фестивал за свободен театър, който преди десетилетие започва с последователност и страст да сбъдва мисията си да подкрепя, развива и промотира независимото сценично изкуство.

През “апокалиптичната” за сценичните изкуства 2020-а, форумът празнува своя 10-годишен юбилей и ще представи богата програма.

Между 17 и 24 октомври публиката ще избира между 10 български спектакъла, 1 международна копродукция и 6 чуждестранни представления в над 10 алтернативни театрални локации.

Както винаги, ACT Фестивал за свободен театър ще бъде и сцена за обмен между различни театрални реалности и практики с богата паралелна програма от 3 международни уъркшопа на водещи артисти от независимата европейска сцена и 4 дискусии.

За първи път на фестивала ще гледаме представление изцяло на открито, както и спектакъл, който ще се случи изцяло онлайн.

Сред акцентите е и мащабна международна продукция, която ще бъде показана на голямата сцена на Софийската опера и балет.

Темата на юбилейното издание е “ЕКО/ЕГО система”. Усещането за система е разбиране, че никой не е независим, а всички сме съ-зависими и свързани. В нашата его-система Азът е в центъра, а останалите явления са второстепенни или обслужващи. Тази година програмата на фестивала поставя въпроса как тези его-системи си взаимодействат и какво е мястото им спрямо тази съвкупност от биоценоза и биотоп, този динамичен организъм, който наричаме еко-система.

АСТ Фестивал #10 отново ще бъде територията на свободния творчески импулс и осъзнаването му!

* * *

АСТ Фестивал за свободен театър 2020 се финансира от Министерство на културата на Република България, Столична община и Национален фонд „Култура“.

Проектът се осъществява и с финансовата подкрепа на Френски институт в България и Гьоте-Институт България.

Медийни партньори на събитието са Actualno.com, Sofialive.bg, Stand.bg, Лицата на града, Delo.bg, Jasmin.bg, Kafene.bg и списание ВИЖ!

 

 

Автор: Елена Пенева
03.10.2020 г. 16:45
Посетено: 553
Етикети: дискусии, майсторски класове, уъркшоп, АСТ Фестивал за свободен театър, работни срещи, независима сцена
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31775-desetiyat-ast-festival-za-svoboden-teatar-mezhdu-eko-i-ego