Празници / фестивали

Сливен е домакин на XXII Национален фестивал на детската книга

23-25 септември 2020 г.

Сливен е домакин на XXII Национален фестивал на детската книга

 

◊ СЪБИТИЕТО

XXII Национален фестивал на детската книга
Сливен, 23-25 септември 2020 г.

Екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали (директор д-р Росица Петрова-Василева) сътворява за пореден път духовна магия за малките почитатели на изкуствата. Събитието се организира чрез съвместни усилия с община Сливен и Областната администрация, с Министерство на културата и Държавната агенция за българите в чужбина, провеждано под патронажа на министъра на културата Боил Банов и председателството на организационния комитет - от кмета на града, Стефан Радев. Да се насладят на дòсега с книгата, живописта, театъра и музиката, тук дойдоха от близо и далече децата, техните родители и ръководители, изживявайки празника на съприкосновението и общуването в трудните условия на кризисните ограничения от Covid-19. (Следва да отбележим, че всички прояви се провеждат при строго съблюдаване на противовирусните мерки и изисквания (за участниците и гостите, като повечето от изявите ще бъдат на открито.).

Откриването на културното събитие се състоя в Драматичния театър „Ст. Киров” под звуците на „фестивалния марш” и окуражителните думи за творческото развитие на подрастващите от кмета на Сливен, Стефан Радев: ”Скъпи деца! Обичайте и уважавайте книгите! Те ще бъдат вашият най-верен спътник, ще ви отворят много врати и ще ви помогнат да се развивате, да бъдете по-щастливи и успешни. Радвам се, че през годините Фестивалът успя и натрупа престиж, много нови приятели и интересът към него е все по-голям. И тази година децата на Сливен ще имат възможност да се докоснат до пъстрия и вълшебен свят на детската книга”. Ръководителят на община Сливен отправи благодарност и към екипа на Регионалната библиотека за многогодишните творчески и организационни усилия, донесли духовна радост за хората и слава на Сливенския край в страната и чужбина.

Събитието бе почетено от председателя на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев и от зам- областния управител на област Сливен Димитринка Петкова. Присъстващите се насладиха и на концерта, воден от Драгомир Драганов, с участието на актьора Вангел Апостолов и на малките изпълнители от сливенски вокални и балетни формации.

Действително, празникът е двоен: настоящата година на 22-то издание на Националния фестивал на детската книга съвпада и с организираното честване тук и на 65-та годишнина от създаването на това най-голямо книжовно средище в Сливен и региона. Отново градът бе озарен от усмивките на децата и надеждите на възрастните за развоя на младото поколение, превърнало „воеводския град” в една огромна „открита сцена” и подиуми за различните творчески прояви във видовете изкуства.

Сливенци и гостите на града могат да закупят и най-новата „творческа продукция” на авторите за деца от страната - чрез експонираните щандове от книги на известни български издателства, сред които „Пан”, „Ентусиаст”, „Жанет-45”, „Кибеа”, „Софтпрес”, „Мармот”, „Таралеж” и др. Тук утвърдени и прохождащи в жанра автори на произведения за деца, сред които Марин Трошанов и Петър Станимиров, Петър Машев, Елена Павлова, Димана Йорданова, Радостина Николова, Иван Раденков, Лили Спасова, Милен Хальов и др. представят премиерните (за 2020 г.) свои книги. Издателство „Фют” и авторите Лидия Сгурова и Роза Тодорова показват и трудния процес по създаване на една книга, като своеобразно „издателско приключение”...

Сливен отдава признателност към ролята на Регионалната библиотека в културния живот на селището и чрез организираните за възрастни две „кръгли маси”, обсъждащи с научни работници от висшите учебни заведения от страната, с писатели, преподаватели, библиотечни служители и др. значението на библиотечния център за четенето и овладяването на информационните технологии.

Единият форум – юбилейният, (23.09.2020 г.) е под наслов „Следи във времето: 65 г. Регионална библиотека „С. Доброплодни”, с публикуван сборник от изследванията на участниците, със заглавие „Библиотеката в моя живот”; другият - с международно участие, ще обсъди интеграционния проблем „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”(24 .09. 2020)

Почитателите на живописта, графиката и рисунката се спират с интерес пред творбите от изложбите на Борис Стоилов и Ясен Стоилов, както и пред експозицията с илюстрации на проф. Виктор Паунов, носител на наградата „К. Константинов” в категория „илюстрация”, 2019 г. Тук бе представена и наградени участниците в изложбата с илюстрации от Международния студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, по повод 100 г. от рождението му. Документалната изложба, посветена на 65-тата годишнина от създаването на библиотеката и подредената от конкурса под наслов: „Библиотеката – моят остров на съкровищата”, върнаха паметта за годините на изграждане и утвърждаване на културния институт в живота на сливенци. Фирма „ADCOM”, изд. къща „Таралеж” и Печатница „Симолини-94” разказват чрез илюстрациите на Б. Стоилов приказката на В. Хауф „Младият англичанин”. Проф. Паунов, П. Стамириров, Б. Стоилов и фирма ADCOM провеждат майсторски клас за студенти от Националната художествена академия, под наслов: „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”.

Започнала със спектакъла на Театрална къща „Мариета и Марионета” в първия фестивален ден, културната инициатива привлича вниманието на зрителите и с други интересни прояви, като „уличният мюзикъл” на Театър „Хамелеон” и на Театър „Трио”. Актьорите Даниела Тенева и Даниел Русев ще представят и „Едно приказно пътешествие с DANON. Сливенци ще бъдат привлечени от „карнавалното шествие” и специалното участие на Театъра на огъня и сенките “Fireter”, както и от представлението на ДКТ „К. Величков”- Пазарджик.

В двата фестивални дни Драматичен театър “Стефан Киров” е препълнен от дошлите на концертните прояви малки почитатели на книгата и изкуствата: на посветения на 65 г. от създаването на Регионалната библиотека тържествен концерт (23.09.2020 г.), както и на тържествения концерт-спектакъл по време на официалната церемония по връчване на Националната награда „К. Константинов”за „принос в детското книгоиздаване-2020” (24.09.2020 г.).

В последния фестивален ден (25.09.2020 г.) инициаторите на събитието традиционно дават пресконференция за представителите на медиите. Предвидено е културното начинание да завърши с концерт и с церемония по награждаване на отличилите се участници в двата конкурса: Националния литературен, с наслов „Неразказани истории на един ловец на приключения”, както и в деветия поред - за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, Сл., 2020.

Определени са надеждите и удовлетворението на организаторите да доставят духовна наслада на присъстващите и да стимулират за творческо съзидание - в дни на изпитания, децата и гостите на града.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.09.2020 г. 15:07