Празници / фестивали

Преди 170 г. някъде на Балканите се ражда оркестър…

Изложба "170 години оркестрово дело", представяне на книгата „Оркестровото дело в Шумен" и концерт на Оркестър „Симфониета“ – Шумен“

Преди 170 г. някъде на Балканите се ражда оркестър…

 

◊ ПОКАНА

Днес, 21 септември, в Зала „България“ ще се отпразнува музикалната годишнина от създаването на първия български оркестър. Събитието ще се открие не само с музика на Оркестър „Симфониета“ – Шумен, а и с изложба „170 години оркестрово дело в България“. Също така във фестивалната програма на Софийски музикални седмици ще се представи историческата музикална книга „Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес“.

Музикалната програма на вечерта ще продължи в 19.00 ч. с концерт на Оркестър „Симфониета“ – Шумен със солист Веско Стамболов – пиано и диригент Станислав Ушев. В програмата: произведения от Панчо Владигеров, Марин Големинов, Чайковски, Хенрик Гурецки.

„Появата на оркестър с класически музикални инструменти в Шумен в средата на 19-и век е чудо, породено от необичайно стекли се обстоятелства. Осем години след основаването на Виенската филхармония някъде на Балканите се ражда оркестър. Да, малък, все още непълноценен, но роден в страна, където дотогава не са чували за виола, виолончело, контрабас, където цигулките ги измерват на килограм, за да определят цената, а контрабасът е направен от „газени сандъци“. – проф. Пламен Джуров

Така започва предговорът на проф. Пламен Джуров към книгата на Калина Василева „Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес”. Историята на възникване на това „чудо” става още по-невероятна и вълшебна, щом се докоснем до безбройните архивни документи, събрани в настоящата изложба.

Проследявайки хронологично зараждането и развитието на първия български оркестър, възникнал преди да сме имали държава, тук можем да видим най-старата фотография, правена в България, нотните щимове, разкриващи един богат и актуален за времето си европейски репертоар, първата школа по китара, историите на десетки личности, посветили своя живот и своето дело на любовта си към музиката и към своя роден град – от първия български диригент Добри Войников, през Велико Дюгмеджиев – основателя на първата оперетна дружба, Анастас Стоянов – първият клавирен педагог и баща на Веселин и Андрей Стоянови, до Веселин Спиров, Панчо Владигеров и Иван Вульпе.

Изложбата е съставена от д-р Антония Панева – директор на Държавен архив Шумен и д-р Калина Василева, диригент на "Симфониета" Шумен и автор на книгата „Оркестровото дело в Шумен”. Посветена е на 170 годишнината от основаването на първия българския оркестър (1850–2020).  

Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. В пресконференцията участваха редица журналисти от културния ресор и партньори от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ, а също композитори и изпълнители, на които сърдечно благодарим за оказаното внимание.

Програмата на фестивала може да намерите на на: http://sofiaweeks.com,  www.facebook.com/sofiamusicweeks 

*

Билети на касата на Зала „България”, както и чрез мрежата на: Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери на касите.

 

Автор:
СМС
Публикация:
21.09.2020 г. 13:28
Етикети:
Калина ВасилеваизложбаСтанислав УшевВеско СтамболовконцертгодишнинаСофийски музикални седмици
Държавен архив Шумен
Антония Панева
Оркестър „Симфониета“ – Шумен
„170 години оркестрово дело в България
Посетено:
960
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31709-predi-170-g-nyakade-na-balkanite-se-razhda-orkestar