Празници / фестивали

V Международен фестивал за документално кино "Master of Art"

Прожекции във Френски институт в България, Зала "Славейков"

V Международен фестивал за документално кино "Master of Art"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Петото издание на Международния фестивал за документално кино, посветено на изкуството „Master of Art”, на който Френския институт в България е партньор, ще се проведе в две части. Тазгодишното издание ще се проведе под надслова „Прегърни изкуството“.

Първата част се проведе онлайн. Втората част е организирана от 27 август до 24 септември 2020 г., когато публиката ще има възможността да гледа богатата програма на фестивала в киносалоните.

Цена на стандартен билет за възрастни (билети на касата): 8 лева

Цена на стандартен билет за пенсионери и учащи, притежатели на абонаментна карта на Френски институт в България (билети на касата и онлайн): 6 лева

Във Френски институт в България, зала "Славейков", ще бъдат прожектирани филмите, изброени по-долу.

• Предвид санитарната обстановка, умоляват се всички зрители да заповядат по-рано. Влизането във Френски институт се осъществява след задължително измерване на температурата и дезинфекция. Носенето на маска е задължително.

 

◊ ПРОЖЕКЦИИ В ЗАЛА "СЛАВЕЙКОВ"

четвъртък, 3 септември, 18:30 ч.
Морис Бежар: душата на танца

Белгия (2018), 52 мин.
Режисьори: Анри дьо Жерлаш, Жан дьо Гариг

Морис Бежар е несъмнено Създателят, позволил танцът да стане достъпен за най-много хора. Чрез няколко емблематични балета, непубликувани архиви и нови разкази се разкрива творческия процес на този многолик човек. Мъж, оставил следа и душа в танца.

 

петък, 4 септември, 18:30 ч.
Лучита Уртадо: ето ме

САЩ (2019), 10 мин.
Режисьор: Йън Форстър

След като най-после получи признание от света на изкуството в края на деветото десетилетие от живота си, художничката Лучита Уртадо размишлява за близо 80-годишната си кариера и за интереса си към връзката между човешкото тяло и естествения свят - централно вдъхновение в творчеството ѝ. Родената във Венецуела и живееща в Санта Моника Уртадо си спомня детството си в Ню Йорк, първите уроци по рисуване и трудностите да създаде семейство, докато поддържа творческата си практика. „Нужна е много енергия, за да живееш като родител и художник“ — казва Уртадо. „Истински можех да рисувам само нощем, след като всички вече бяха заспали.“

Магьосникът Пантонио

Франция (2019 г.), 51 мин.
Режисьор: Жером Тома

Вижте най-невероятния художник на света, който рисува най-високата улична картина в Европа не къде да е, а в Париж, града на изкуствата.

 

събота, 5 септември, 18:30 ч.
Маестро: в търсене на последната музика

Франция, Италия (2018 г.), 74 мин.
Режисьор: Александър Валенти

Барлета, малък град в Южна Италия, един тих, но целеустремен герой е съживил историята на забравена музика. Повече от 20 години Франческо Лоторо, професионален пианист, обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

 

четвъртък 10 септември, 18:30 ч.
Високо

България (2019 г.), 56 мин.
Режисьор: Николай Василев

„Отгоре нещата изглеждат различно, хората изглеждат дребни, но техните дейности са значими и техните поразии за съжаление се виждат повече. Най-трудно е да се издигнеш „над“ в мислите си, мисленето се променя най-трудно…“ - Александър Иванов

„Високо“ е филм за свободния полет на един фотограф, който за 20 години e натрупал повече от 500 часа във въздуха с фотоапарат в ръцете си и е направил най-невероятните снимки „отгоре“ още преди да се появят дроновете…

 

петък 11 септември, 18:30 ч.
Нотр-Дам: тайната на строителите

Франция (2019 г.), 90 мин.
Режисьор: Емануел Бланшар

На 15-ти април 2019, очите на света гледаха как катедралата Нотр-Дам е обгърната в пламъци. Цялото човечество се страхуваше, че този шедьовър на готическата архитектура ще бъде изгубен завинаги – най-известната от катедралите, олицетворение на гения на средновековната изработка. Но Нотр-Дам удържа на огнената стихия. Вече архитекти, инженери и занаятчии планират как да възстановят разрушеното. Чрез голямо историческо и научно проучване на строителството на Нотр-Дам, зрителят ще застане редом със строителите от вчера и днес, за да разберем огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които се разиграха през бурната му история.

 

събота, 12 септември, 18:30 ч.
Разговор с Роми Шнайдер

Франция (2018 г.), 61 мин.
Режисьор: Патрик Жьоди

Декември 1976 г., Кьолн. Една нощ, когато е на върха на славата си, Роми Шнайдер дава уникално интервю на френски, езика на конфиденциалните и тайни неща, пред германската феминистка Алис Шварцер. Далеч от камерите актрисата избира тя да бъде нейният глас и да изрече неща, които самата Роми никога не е знаела как да каже — разминаването между иконата и жената, работата ѝ като актриса, връзката ѝ с Германия и всички социални проекции на една епоха, които приема върху себе си. Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази уникална нощ, когато Роми Шнайдер повдига воала над живота си.

Фестивали и награди:

. Фестивал на историческите филми, Риека, Хърватия (2019)
. Фестивал Il Cinema Ritrovato, Болоня, Италия (2019)
. Fipa Festival International De Programmes Audiovisuels, Биариц, Франция (2019)

 

четвъртък, 17 септември, 18:30 ч.
Тулуз-Лотрек, препускащият през живота

Франция (2019), 52 мин.
Режисьор: Грегори Монро

Анри дьо Тулуз-Лотрек е най-известният художник на плакати – майстор на линията, движението и нетрадиционната композиция. Изключително плодовит автор на картини и рисунки, той е оставил 737 маслени платна, 275 акварела, 369 литографии и плакати и над 4700 рисунки. Изглежда е бил надарен с безгранична енергия и е успявал да преодолее болката и недъга си и да се хвърли в щура надпревара през живота, съчетавайки разюздани развлечения и удивително творчество.

Тулуз-Лотрек скъсва с буржоазната традиция в изкуството и намира вдъхновение в кабаретата, театрите и ежедневната среда на проститутките, които посещава често, и изобретява нов вид изобразително и плакатно изкуство, което изпреварва времето си и проправя пътя на днешната реклама.

 

петък, 18 септември, 18:30 ч.
Жан-Пол Готие - Шантав и шик

Франция (2019), 100 мин.
Режисьор: Ян Л'Еноре

Вдъхновен още като момче от спектаклите на легендарното парижко кабаре „Фоли Бержер” (открито, впрочем, точно преди 150 години), модният дизайнер Жан-Пол Готие винаги е искал да постави свое шоу там. „Но каква история бих могъл да разкажа?”, се чуди той в този документален филм, разказващ за 6-месечната подготовка на спектакъла “Mine”. Съчетавайки мода с кино, танци и театър, ревюто, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г., предлага ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза „ужасното дете” вече се е превърнал в клише. Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на Петият елемент и Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник, както и сред поп феновете заради сутиена с конусите на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете „Фоли Бержер”: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната емблематична пола от банани, този път инкрустирана с кристали „Сваровски”.

 

събота, 19 септември, 18:30 ч.
Дора Маар - между светлината и сянката

Франция (2019 г.), 52 мин.
Режисьор: Мари-Ев дьо Грав

Потапяйки ни във фотографиите и картините на Дора Маар, филмът проследява смайващия път на една уникална личност, като създава точна представа за „Плачещата жена“. Освободено от тази асоциация, творчеството ѝ се утвърждава едновременно като съществено и изключително, разкриващо завършен творец, изцяло принадлежащ на времето си, както и многолика жена в търсене на истината и абсолюта.

 

четвъртък, 24 септември, 18:30 ч.
Широ Такатани - между природата и технологията

Франция (2019 г.), 52 мин.
Режисьор: Джулио Боато

Широ Такатани е японски мултидисциплинарен артист, който съчетава природни елементи, като вода, облаци и пясък, с оптически технологии и видео, философия, литература и изпълнителски изкуства. Забележителната му кариера включва внушителни спектакли, 3D интерактивен фонтан, който служи като прожекционен екран, инсталации от цветове и още творби, с които Такатани цели да достигне „отвъд видимото“.

Част от документалния филм, посветен на неговите ярки артистични творения, е заснет в Пловдив през 2017-а година. Тогава Такатани представи за първи път пред българска публика спектакъла „ХРОМА“ в рамките на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

Фестивали:

. ART FIFA International festival of films on art, Montreal, Canada (2019);
. SIFA Singapore Festival of Arts (2019).

* * *

Пълна програма на Фестивала: Програма (PDF, 2,2 MB)

 

 

Автор:
Френски институт в България
Публикация:
05.09.2020 г. 12:28
Етикети:
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31629-v-mezhdunaroden-festival-za-dokumentalno-kino-master-of-art