Празници / фестивали

Режисьорът Милчо Манчевски открива есенното издание на София филм фест през септември

Ще гледаме най-новия филм на Манчевски "Върба"

Режисьорът Милчо Манчевски открива есенното издание на София филм фест през септември

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Есенното издание на София филм фест ще стартира на 25 септември с най-новия филм на Милчо Манчевски „Върба“. Прочутият македонски режисьор ще представи лично в София филма си и ще получи специалната награда на фестивала.

Официалното откриване на фестивала е от 20:00 на платформата Sofia Summer Fest в “Южен парк 2”. Същия ден от 18:30 в кино “Люмиер Лидл” ще се състои още една прожекция на филма „Върба“, за която ще важат всички билети, закупени за прожекцията на филма през март в Дома на киното след презаверка. Милчо Манчевски ще представи и двете прожекции.

 

◊ ЗА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ И НОВИЯ МУ ФИЛМ

„Върба“ е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания. Филмът проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството. Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие. Завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. След номинациите за „Оскар“ и „Златен лъв“ във Венеция през 1994 година, неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“, като печели и още 30 награди от международни фестивали. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.09.2020 г. 09:03
Посетено:
764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31626-rezhisyorat-milcho-manchevski-otkriva-esennoto-izdanie-na-sofiya-film-fest-prez-septemvri