Празници / фестивали

Над 3000 почитатели на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели”

За първи път бяха раздадени и награди на зрители от фестивала във Велико Търново

Над 3000 почитатели на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели”

 

◊ "ЛЯТО, КУКЛИ И ПРИЯТЕЛИ" - ВЕЛИКО ТЪРНОВО 2020

Над 3000 почитатели на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново.

В продължение на трите летни месеца търновските зрители и гости на града се насладиха на богата палитра от детски куклени спектакли. Събитията, организирани в два модула от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирани от Община Велико Търново, се случиха на сцената на „Арт Лято” в старата столица.

През юни първият модул „Лято 2020 с Театър ВЕСЕЛ” срещна почитателите на кукленото театрално изкуство с четири от най-играните представления на търновския куклен театър. През юли и август артисти от Испания и България представиха своите сценични творби в рамките на второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели”.

За първи път бяха раздадени и награди на зрители от фестивала. Трите изненади, предоставени от магазин за детски играчки „Smart Baby”, дългогодишен партньор на Театър ВЕСЕЛ, получиха Яна Касабова, Емилия Боянова и Михаил Димов. Мишо е изгледал над 60 спектакъла на сцената на кукления театър в читалище „Искра” и по време на двете издания на фестивала „Лято кукли и приятели” през 2019 и 2020 г. 

За Награда на публиката се състезаваха всички участващи театрални трупи с изключение на театъра домакин от старата столица. Третото място е за испанския театър ПЛЮС с представлението „Двама“. На второ място са спектаклите на Фондация „За Родопите” – „Сливи за смет“ и Фондация „Вива Арте“ – „Хитрата Лисанка“.  

Наградата на публиката е за „Слончето с розовите уши” на Театър ММ – София. Победителят получава плакет керамика, дело на Лидия Къркеланова. Наградата бе обявена по време на закриването на кукления детски форум от организаторите от Театър ВЕСЕЛ.

С поглед в бъдещето предстои и трето издание на Международния театрален на фестивал „Лято кукли и приятели” през 2021 г. Стремежът на Веселин Василев, директор на Театър ВЕСЕЛ, е да обогати бъдещия форум с повече гостуващи театри от чужбина, а събитието да остане неизменна част от афиша на културната и духовна столица на България – Велико Търново.

Автор:
Театър ВЕСЕЛ
Публикация:
31.08.2020 г. 15:39
Етикети:
награда на публикатанаградиВелико Търновокукли и приятели”„ЛятофестивалТеатър ВЕСЕЛ
Театър ММ – София
„Слончето с розовите уши
детски куклени спектакли
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31605-nad-3000-pochitateli-na-kuklenoto-teatralno-izkustvo-aplodiraha-artistite-vav-vtoroto-izdanie-na-mezhdunarodniya-festival-lyato-kukli-i-priyateli