Празници / фестивали

XXVIII Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"

От 21 до 30 август Варна е кино и любовна лудост

XXVIII Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2020 

Всяка година Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна е очаквано и вълнуващо събитие за гости и зрители. Фестивалният и конгресен център като инициатор и организатор на кинофорума отново има амбицията да предложи най-доброто от големия екран през изминалите две години в конкурсната програма и съпътстващите панорами. 

Официалното откриване на кинофестивала е на 21 август в Зала 1 на Фестивален и конгресен център от 19:00 ч. с прожекция на френския филм "Как да бъдеш добра съпруга".
 
Конкурсните филми са 12, сред които е и българският "Като за последно" на режисьора Ивайло Пенчев, с участието на Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев-Геро, Яна Маринова, Анастасия Ингилизова.
 
Панорамите са: младежки модул, "Големите фестивали - големите награди", "Световен екран", "По глобуса", "Ново българско кино", Панорама Италия, панорама "Безсмъртие".
 
 

◊ КОНКУРСНА ПРОГРАМА

22 август - зала „Европа“ – 17:00 ч.

Стари момчета – Великобритания, 2019, 96 мин., Романтична комедия
 Модерна версия на вечната история за Сирано дьо Бержерак

Режисьор: Тоби Макдоналд
В ролите: Алекс Лотър, Джона Хауър- Кинг, Полин Етиен, Дени Меноше
  
Животът на питомеца на интернат Амбърсън се преобръща с главата надолу, когато пристига Аниес, дъщеря на новия учител по френски.

 

22 август – зала 1 – 20:00 ч.

Като за последно – България, 2020, 118 мин., комедия

Режисьор: Ивайло Пенчев
Сценарист : Божан Петров, Ивайло Пенчев, Весел Цанков

В ролите: Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев–Геро, Яна Маринова, Анастасия Ингилизова

Лавина от абсурдни преживявания преобръща живота и взаимоотношенията на героите. 

Едно момиче трябва да бъде спасено от самоубийство със силата на любовта и това  се случва с поредица от комични ситуации. Когато жълтата преса раздухва фалшива сензация, че 70-годишен жив класик е оплетен в брачните мрежи на 23-годишно момиче, няма как да не се появят свещеник заедно с „превъзпитаните“ си питомци от неделното училище в затвора, бивш военноморски капитан в компанията на шеметни старци, враждуващи за наследство сестри и, разбира се, дебело внуче. 

 

23 август – зала „Европа“ – 17:00 ч.

Нова кожа - Испания, 2018, 79 мин., драма

Сценарист и режисьор: Аликс Гентил
В ролите: Камил Расера, Аликс Гентил, Анна Диоген

Ева се появява след  петгодишно изчезване. Тя попада в един нов свят, в който всички от миналото й са продължили живота си. Сестра и Ирис е на път да напусне семейното гнездо, заради нейното завръщане. 

 

23 август – зала „Европа“ – 18:50 ч.

Клетва  – Русия, 2020, 125 мин.

Режисьор: Роман Нестеренко
Сценаристи: Татяна Мирошник, Роман Нестеренко
В ролите: Александър Баргман, Анна Вартанян, Дмитрий Готсдинер, Игор Грабузов       

История за главния лекар на психиатрична болница - Наум Балабан и съпругата му Елизабет. След  много изпитания  по време на германската окупация те спасяват повечето си пациенти.

Филмът обхваща живота на героите от 1910 до 1942 година. 

 

24 август - зала „Европа“ – 17:00 ч.

В очакване – Германия, 2019, 75 мин.

Режисьор: Лора Махлберг
В ролите: Антон Венцел, Пингтинг Занг, Тиан Донг, Хендрик Рихтер, Анселм Розер

Преплитане на измислица и реалност: „В очакване“ разказва историите на няколко души, които чакайки на летището променят посоката на живота си.

 Филмът показва многобройните възможности, които могат да възникнат при един престой на летище, като поставя обикновения човек в ролята на главен герой.

Фестивални участия и награди: МФФ  Манхайм-Хайделберг 2019

 

24 август - зала „Европа“ – 18:40 ч.

Късче от сърцето ми – Швеция, 2019, 116 мин., музикална комедия
 
Режисьор: Едвард аф Силен
В ролите: Малин Акерман, Кристиян Хилборг, Йонас Карлсон
 
Изабела се връща в родния си град за отпразнуването на 60-годишния юбилей на баща й. Тук тя среща старата си приятелка Моли, която ръководи местен бенд. Лошото е, че Моли е сгодена за бившия на Изабела, Саймън.

 

25 август - зала „Европа“ – 17:00 ч.

Дълга приказка – Унгария, 2019, 112 мин., трилър, драма

Режисьор: Атила Саш
В ролите: Тамаш Сабо Кимел, Вика Керекес, Левенте Молнар, Берсел Тот

1945 г. Унгария. Малко след края на Втората световна война, когато в страната царува хаос и несигурност, измамник се опитва да се възползва от обърканите времена. Принуден да избяга от Будапеща, той е подслонен в гората от мистериозна жена и сина й.  

 

25 август - зала „Европа“ – 19:30 ч.

Ана. Ана Симион – Румъния, 2019, 95 мин.

Режисьор: Михай Малаймаре
В ролите: Михай Малаймаре, Богдан Думитрах, Лавиня Сандри, Исабел Нимти и др.

В планината група от 16 души, между които  и две жени, се борят повече от  18 години срещу болшевиките и комунистите. Членовете на тази група са следени, бити, измъчвани и преследвани. Те преминават през всевъзможни изпитания.

Двете сестри Мариника Чирка и Ана Симон със своята храброст и морал се съпротивляват и отказват да се огънат пред противника.

Две жени - примера за достойнство и смелост.

 

26 август - зала „Европа“ – 17:00 ч.

„Пита за помен” –  Турция, 2020, 102 мин.

Режисьор: Реис Челик
В ролите: Тархан Омаров, Зететин Алиев,  Силан Дюздабен и др.

Суша измъчва селските райони на Анадола в началото на 60-те години. В тези райони е обичайно децата да се грижат за  животните, като излизат с тях на паша по високите  хълмове, откъдето виждат селата и пушещите комините: сутрин и вечер. Но, пушекът по обяд говори за необичайно събитие.

 

26 август - зала „Европа“ – 19:10 ч.

Животът ни е чудесен  Франция, 2019, 117 мин., комедия

Режисьор: Фабиен Годе
В ролите: Жюли Мюлие, Луи Арен, Франсоаз Кадол
 
Марго, Жереми, Саломе, Сезар и Соня са между 18 и 50-годишни и почти нищо не ги свързва, освен усърдието им да възстановят отношенията си с другите. Центърът за интоксикация е мястото, събрало петимата главни герои на филма.     

 

27 август - зала „Европа“  - 17:00 ч.

Хелене – Финландия, 2020, 122 мин., Биографична драма
 
Режисьор: Анти Йокинен
В ролите: Лаура Бим, Йоханес Холопайнен, Пирко Сайсио
 
Филм за историята на известната финландска художничка Хелене Шиерфбек и любовната й авантюра с младия художествен критик Ейнар Реутер.  

 

27 август - зала „Европа“ – 19:20 ч.

Видение – Португалия, 2018, 115 мин.,  драма, романс

Режисьор: Фернандо Вендрел
Сценаристи: Вержилио Ферейра, Жоао Милагре
В ролите: Хайме Фрейтас, Виктория Гуера, Рита Мартинс

Писателят става главен герой в историята, която възнамеряваше да напише.

 
◊ ПАНОРАМА "ИТАЛИЯ"
 
През месец юни тази година между г-н Марко ди Стефано, президент на Международния кинофестивал Кастели Романи и г-н Тошко Гяуров, директор на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" се подписа Споразумение за побратимяване. Целта на споразумението за побратимяване е представянето на съвместни събития, обмен на филмови продукции и включване в техните програми. Чрез споразумението се дава възможност за културното разширяване на териториите на двата кинофестивала. 
 
В тази връзка в рамките на Фестивала "Любовта е лудост" 2020 ще бъде показана кинопанорамата "Италия", с две премиери - "Черният танц" и "Бяла зима".
 

22 август – зала 1 – 18:00 ч.

„Лалета, любов, чест и колело“ - Холандия/Италия/Канада, 2017, 90 мин.

Режисьор: Мике ван Дийм
В ролите: Ксениа Соло, Гийс Набер, Джанкарло Джанини, Лидия Витале, Донатела Финокиаро, Джорджо Пасоти, Микеле Венитучи, Анеке Слейтерс

След като загубва фермата си при наводненията през 1953 г., романтичен холандски фермер решава никога вече да не намокри чорапите си. Стига с велосипед до Италия и започва да отглежда лалета в горещата Пулия. Превръща се в жива легенда благодарение на приказните си лалета, страстния си любовен живот и бурните разправии за съмнителните практики на местни бизнесмени. Но внезапно изчезва...

Фестивали и награди: световна премиера МКФ Торонто 2017; Наградата на публиката, Панорама; Черни нощи, МКФ Талин 2017; МКФ Единбург 2018

 

23 август – зала „Европа“ – 21:20 ч.

ПРЕМИЕРА

„Бяла зима“ - Италия, 2019, 105 мин., Романтичен, Драма

Режисьор: Карло Чиарамонте
В ролите: Луна Зимич Мийович, Таня Бамбази, Мая Юрич, Амила Терзимихич, Матео Силвести, Армин Омерович
 
Луна е модерно  момиче, което живее в Сараево и се кани да се омъжи за дългогодишния си приятел Харис. Мартина е млада хомосексуалистка, бягаща от Италия и монотонния си живот. Намирайки се в момент на лична криза, тя пристига в Сараево в търсене на себе си. Срещата на двете млади жени се оказва решаваща  за тях: те се влюбват и започват тайна връзка. Но цената, която ще трябва да платят за този избор, ще бъде ужасно висока.

 

27 август – зала „Европа“ – 21:30 ч.

ПРЕМИЕРА

Черният  танц - Италия, 2020, 102 мин., Криминален, Трилър

Режисьор: Мауро Джон Кейпс
Сценаристи: Мауро Джон Кейпс, Корина Коронео
В ролите: Корина Коронео, Франко Неро, Флавио Скиоле
 
Политик - блестящ и харесван кмет от своите съграждани, кандидат за камарата се сблъсква с дипломиран, разочарован от  сегашното управление танцьор.

18 награди, вкл. Canadian Cinematography Awards 2020 – най-добър филм и най-добър актьор (Франко Неро), European Cinematography Awards 2020 – най-добър филм и най-добър актьор, New York Cinematography Awards 2020 – най-добър актьор (Франко Неро)

 

 

Автор:
ФКЦ - Варна
Публикация:
21.08.2020 г. 11:39
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31560-xxviii-mezhdunaroden-filmov-festival-lyubovta-e-ludost