Празници / фестивали

Тържествено откриване на Международен музикален фестивал "Варненско лято" 2020

19 юли 2020, 20:30 ч., Летен театър - Варна

Тържествено откриване на Международен музикален фестивал "Варненско лято" 2020

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2020

Тържествено откриване

19 юли 2020, 20:30 ч., Летен театър - Варна

Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна

Диригент Найден Тодоров

Солист Емануил Иванов - пиано, носител на Първа награда на Международния клавирен конкурс Бузони 2019

Програма:

. П. Владигеров – Рапсодия "Вардар"
. С. Рахманинов – Концерт №1 за пиано и оркестър
. Ф. Менделсон – Симфония №4 "Италианска"

 

Международният музикален фестивал "Варненско лято" тази година се провежда под мотото Varna Summer Light заради последствията от корона вируса. С мисъл за публиката организаторите успяват да опазят и през това лято най-дългогодишния български фестивал. Началото на фестивалната програма ще бъде силно и за пръв път ще се случи под открито небе – в Летния театър.

На 19 юли на сцената сред зеленината на Морската градина за Официалното откриване ще излязат Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна и маестро Найден Тодоров, Музикант на годината 2018.

След музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, варненската публика ще посрещне един от най-талантливите млади български пианисти - Емануил Иванов, носител на първа награда от изключително престижния клавирен конкурс Бузони 2019, който ще солира в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Емануил Иванов е и носител на приза Млад музикант на годината за 2019, избран с вота на публиката в традиционната анкета на предаването "Алегро виваче" на БНР.

Ще чуем звездната надежда на пианото в Първия клавирен концерт на Рахманинов, който композиторът пише едва 17-годишен – изумително постижение за руския музикален гений, шедьовър, създаден още преди авторът му да стане световна знаменитост. Сравнително по-рядко това произведение се изпълнява на сцена, за разлика от добре познатите Концерт №2 и №3 на Рахманинов – обичайните хитове в клавирния репертоар. Концерт №1 е предизвикателство за пианистите - много труден технически, изискващ специални усилия за овладяването на нотния материал. Но младият Емануил Иванов явно търси такива предизвикателства, в които талантът му да блесне, и за радост на публиката това се случва още в неговия дебют на фестивала "Варненско лято".

В програмата е включена и Симфония № 4 "Италианска" в ла мажор, опус 90 – една от най-популярните, обичани и изпълнявани творби на Феликс Менделсон-Бартолди. През октомври 1830 г. на 21-годишна възраст Менделсон предприема продължително турне из Италия, което слага витален отпечатък върху композиторската му дейност и го насърчава да търси нови изразни средства в симфоничния жанр. Плод на тези търсения е неговата Италианска симфония, която ще чуем в изпълнението на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна под палката на маестро Найден Тодоров.

* * *

ММФ "Варненско лято" 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов", ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.07.2020 г. 16:41
Посетено:
1536
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31483-tarzhestveno-otkrivane-na-mezhdunaroden-muzikalen-festival-varnensko-lyato-2020