Празници / фестивали

Играта като решаващ фактор в човешкото развитие + превантивни действия за повече разбирателство в клас

Част II на Фестивала „(не)Възможното образование” се провежда на 22 и 23 юли в София

Играта като решаващ фактор в човешкото развитие + превантивни действия за повече разбирателство в клас

 

◊ ФЕСТИВАЛ „(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ”

Третото издание на Фестивала „(не)Възможното образование”  стартира през март тази година в София. Заради настъпилата епидемия, бяха проведени само част от предвидените в програмата събития. И въпреки че е лято, може да си поговорим отново за образованието в различните му форми и във втората част на Фестивала. Датите, на които ще се проведе събитието са 22 и 23 юли, а мястото е в двора на 139-то ОУ „Захарий Круша“ срещу басейна „Спартак“. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Обичайно през лятото сме настроени за почивка, но това лято е необикновено. Сега е времето да продължим да мислим, творим, преживяваме и дискутираме на тема образование, защото то стои в основата на развитието както на децата ни, така и на обществото ни като цяло. Затова и продължението на Фестивала ще се проведе „по никое време“ и то на открито.

За трета поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания, в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят.

Фокусът в продължението на тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля за човешкото развитие и за първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.

 

◊ ПРОГРАМА

Работилница „Възстановителни практики в училищна среда“ е първото събитие в програмата на 22 юли от 18:00 ч. Възстановителен подход наричаме комплекс от инструменти и средства, чрез които се постигат нагласи за взаимно разбиране и възстановяване на взаимоотношенията между хората в групи, най-вече в моменти на напрежение и конфликт или сериозни нарушения. Много училища и организации по света вече прилагат възстановителен подход. Постоянно се трупат доказателства за успешността на тези практики, като в същото време те имат своите корени в миналото ни на самоорганизиращи се общности. Не е изключено да се окаже, че вие също вече ги ползвате в опитите си за справяне с различни предизвикателства от собствената ви практика и в ролята си на учители и/или родители. Желаещите ще имат възможността да участват активно и да научат повече за философията, принципите и ценностите на възстановителния подход. Подходяща е за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия ще бъде на 22 юли от 20:00 ч. Той отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Преживелищна работилница „Магията на играта“ ще се проведе на 23 юли от 18:00 ч. Водещите Маги Благоева и Карина Кръстева от Център за демократично учене ще поканят участниците заедно да изследват смисъла и стойността на играта и нейната функция в живота на човека, детето, възрастния. И най-вече какво да (не) правим, за да запазим тези нейни ценности и ползи.

Прожекцията на филма “За правото да играем” с последваща дискусия е на 23 юли от 20:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Фестивалът ще завърши със събитието „Пътят напред“, на което каним всички посетители да обсъдим преживяното, да направим планове за бъдещите ни съвместни дейности и да се позабавляваме.

За всички печатни материали за Фестивала се използва шрифтът ADYS, създаден специално за хора с дислексия.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на Фестивала на: odo.bg.

Следете актуалната информация за Фестивала тук:
https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/
https://www.youtube.com/channel/UCG2lx8eeqB1BVHeojSvSKhQ

*

Фестивалът „(не)Възможното образование” се ползва от подкрепата на Фондация "Контакти без ограничения", 139-то ОУ „Захарий Круша, Институт за прогресивно образование, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

 

 

Автор: Организаторите
22.07.2020 г. 15:09
Посетено: 608
Етикети: работилница, дискусии, филми, игра, общество, Фестивал, документални филми на тема образование, „(не)Възможното образование”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31470-igrata-kato-reshavasht-faktor-v-choveshkoto-razvitie-prevantivni-deystviya-za-poveche-razbiratelstvo-v-klas