Празници / фестивали

Блумсдей 2020 става виртуален, а София става Дъблин за един ден

На 16 юни светът празнува деня на Джеймс Джойс и одисеята на Леополд Блум

Блумсдей 2020 става виртуален, а София става Дъблин за един ден

 

◊ БЛУМСДЕЙ 2020

Блумсдей - Денят на Блум - се празнува всеки 16 юни от любителите на книгите по целия свят. Наречен на Леополд Блум, главният герой в романа на Джеймс Джойс „Одисей", празникът отбелязва четвъртък, 16 юни 1904 г., датата, на която романът следва живота и мислите на Блум, и множество други герои, докато той обикаля родния си град Дъблин, столицата на Ирландия.

Ограниченията на Ковид-19 не позволяват Блумсдей да се празнува през 2020 с обичайните улични тържества и публични четения по целия свят и вместо това ще бъде отбелязан „виртуално".

Но посолството на Ирландия в София, заедно със Софийската градска библиотека ще представят изложба, посветена на автора, която може да бъде разгледана до 30 юни в мраморното фоайе на библиотеката на площад "Славейков".

За виртуална наслада на всички, Министерството на външните работи на Ирландия и Музеят на литературата на Ирландия създадоха многоезичен късометражен филм, част от който е заснетa в София. В този триминутен клип безсмъртните думи на Джойс говорят за съвременни теми: нашите притеснения, нашата изолация, нашата солидарност и надеждите ни за бъдещето в контекста на  Ковид-19.Филмът се казва „Ще бъде нов ден: кратък филм за Блумсдей", и може да бъде видян тук: https://www.youtube.com/watch?v=HtToq6pmRnM;

Специално за българската публика Посолството на Ирландия в София създаде и втора версия, изцяло заснета на български език с актьора Димитър Марков и Иглика Василева, преводач на Джойс и други велики ирландски и международни писатели. В този триминутен филм София става Дъблин за Блумсдей 2020, тъй като локациите от романа се пренасят в българската столица. Тази версия може да бъде видяна на Facebook страницата на Посолството: https://www.facebook.com/EmbassyofIrelandSofia/videos/3022036694548532/.

 

Автор:
Посолство на Ирландия в София
Публикация:
16.06.2020 г. 11:47
Етикети:
Иглика ВасилевафилмИрландияизложбароманпразник
ирландска литература
Дъблин
Леополд Блум
Джеймс Джойс „Одисей
Блумсдей 2020
Посетено:
928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31330-blumsdey-2020-stava-virtualen-a-sofiya-stava-dablin-za-edin-den