Празници / фестивали

Специално майско издание на Нощ на литературата във Варна

13-31 май 2020 г.

Специално майско издание на Нощ на литературата във Варна

Фотография: Александър Лазаров 

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА ВЪВ ВАРНА

Нощ на литературата във Варна стартира с предварително издание с начало 13 май 2020 г. Въпреки отлагането на основното събитие на международната Нощ за есента, организаторите в морския град ще срещнат публиката с някои от новите европейски литературни текстове и избраните градски пространства още през пролетта в предстоящите дни.

Ще бъдат представени откъси от най-новите и отличавани литературни текстове на съвременни европейски автори, публикувани в превод от български издателства през последните няколко години, както и от отличени произведения на български автори, преведени и отпечатани от чуждестранни европейски издателства. В тези уникални градски четения ще се включат журналисти, актьори, чужденци от местната общност, и специално в това издание – хората, които са лицето на домакините от варненските пространства.

Майският формат тази година ще бъде по-различен, тъй като се осъществява на границата между двумесечното извънредно положение в страната и официалното му прекратяване в същия ден. Със загриженост за доброто здраве на вярната публика, която традиционно изпълва уютните читателски гнезда в Нощ на литературата, четенията на избраните текстове ще се заснемат пред читателските гнезда без публика и ще се излъчват в няколко платформи с лесен и свободен достъп в интернет. Посланието на това извънредно местно издание е внимателно завръщане на гражданите към любимите пространства и дейности в града, както и подкрепа за постепенното отваряне на малките местни културни и бизнес пространства и културните институции.

Литературните нощи през май ще са повече от една, всяка от които посветена на конкретен текст и градско пространство. Очакват ни три четения седмично в дните сряда, петък и неделя от 20:30 ч. – приблизителното време на морския залез във Варна. Четенията ще се излъчват на страниците на организаторите от Младежка фондация „Аморфа“ във Facebook, Youtube и Instagram. Стартът е на 13 май.

Нощта на литературата ще очаква своята публика и през октомври 2020 г. на живо в официалното годишно събитие, организирано от Културните институти на държавите членки на ЕС (EUNIC) и европейски посолства в България в партньорство с Фондация „Детски книги“ – за страната, и с Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ – за Варна.

Събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/1112973235730061/

 

Facebook: Amorpha Youth Foundation
Instagram: @amorphayouth
Youtube: Amorpha Youth
www.amorpha.org

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
13.05.2020 г. 16:15
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31206-spetsialno-maysko-izdanie-na-nosht-na-literaturata-vav-varna