Празници / фестивали

Фестивал "(не)Възможното образование" - документални филми, дискусии, лекции, работилници

Фестивалът се провежда за трета година в София и за втора в още пет града у нас

Фестивал "(не)Възможното образование" - документални филми, дискусии, лекции, работилници

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал "(не)Възможното образование"

Може ли свободната игра да е фактор за успешно учене?

Фестивалът се провежда за трета година в София и за втора в още пет града у нас.

„Светът инвестира в сателити, в полети до Марс, до Луната, до Уран, а не инвестира в състоянието на хората, в новородените човешки същества. Как можем да мислим за свят на мир, сътрудничество и благоденствие, щом не се отдава дължимото внимание на началото на живота!“ - пита Вера Кордейро, лекар и основател на Saude Crinca Foundation, Бразилия, във филма "Началото на живота".

Именно този филм ще открие третото издание на фестивала (не)Възможното образование на 6 март 2020 г. от 18.30 часа в Чешки център на ул. „Г. С. Раковски” 100.

Форумът за пореден път ще потърси начините, по които учат децата и какви ценности им предаваме по пътя на тяхното образование. Фокусът в тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля в човешкото развитие, както и ученето сред природата - като комплексна, обогатяваща и цялостна среда с всички естествени предизвикателства и уроци, които предлага.

Четири прожекции, последвани от дискусии и пет работилници включва тазгодишното издание, което ще се проведе на 6, 7, 12 и 14 март 2020 г. Поканени да се включат в събитията са учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички заинтересовани от темата за образованието. За повечето събития има и осигурен детски кът.

След откриването, фестивалните събития продължават в Есенс център на ул. „6-ти септември“ 37.

Събитието е инициатива на Общност за демократично образование и се провежда с подкрепата на Фондация "Контакти без ограничения", Есенс център, Институт за прогресивно образование, Шарено училище, Учебница „9 музи“, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

 

◊ ПРОГРАМАТА

• Филми

Стартът на Фестивала ще бъде с прожекция на филма „Началото на живота“ на 6 март, от 18:30 ч. Филмът задълбочено проследява връзката между родител и дете в първите месеци и години от живота му и как тя повлиява върху цялостното му развитие. Продукцията извежда въпроси за ценността на майчинството в нашето общество, за важността на ангажирания и присъстващ баща, както и много други актуални теми, коментирани от нобелови лауреати, учени и популярни личности.

Филмовата програма продължава с "Научено в гората/Средата като училище". В него се изследва възможно ли е да се учи цял ден навън, в гората – в дъжд и сняг - и как това се отразява на децата, на интереса им към ученето и на успеха им в училище. Филмът проследява ученето в едно еко училище в Канада, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема, като с това предизвикват конвенционалните образователни модели. Прожекцията е на 7 март от 11:00 ч.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия ще бъде на 12 март от 18:30 ч. Филмът отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Последният филм тази година повдига въпроса „За правото да играем”. Може да се гледа на 14 март от 11:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

• Лекции и работилници

Първата работилница от тазгодишната програма ще се състои на 7 март от 14:00 ч. „Великото навън” ще ни запознае с философията на природните и горски училища и основните принципи, които те следват в процеса на учене. Ще разберем какви умения и компетентности могат да бъдат развити в реална природна среда. Работилницата е предназначена за учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци, а водещи са Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

В същия ден от 16:00 ч. ще узнаем повече за Проектно базираното учене и как то може да се приложи в учебния процес. Работилницата е насочена към учители и родители, а водещи са Грациела Щерева и Елизабет Иванова от Шарено училище.

За онези, за които математиката е предизвикателство е следващата лекция и работилница „Помощ, детето ми мрази математиката!” с Мариела Станчева на 7 март от 18:00 ч. Тук водещата, математик и автор на „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика” ще ни покаже различните пътища, по които да свържем изучаваното в традиционната програма по математика с интересите и забавленията на децата. Събитието е подходящо за родители и учители на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст.

Следващата работилница е посветена на играта и какво носи тя на децата. Как те учат чрез нея, развиват се, мислят и съхраняват живеца за знание. "Картография на радостта" е преживелищна работилница, предвидена за 14 март от 13:30 ч. Ще изследваме измеренията на играта, ще очертаем нейните ползи за света на децата и възрастните, ще минем на пръсти покрай контрола и страховете, които понякога ние  възрасните внасяме в нея. Събитието е подходящо за родители, учители, артисти, социални работници и всички, които се вълнуват от играта и предизвикателството на работата с деца. Водещи са Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна Академия.

Отново на 14 март от 16:00 ч. ще се проведе последната работилница, която ще ни разясни как да установим мирни отношения в класната стая, училището и общността. Ще разберем повече за възстановителния подход. Водещата ще предложи варианти за превантивно създаване на такава среда, в която конфликтите да възникват по-рядко и да се преодоляват по-ефективно, възстановявайки отношенията между членовете на групата. Работилницата е подходяща за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

От миналата година фестивалът „(не)Възможното образование“ се провежда в страната. Вече е готова програмата за Бургас и Варна, а съвсем скоро ще станат ясни и датите във Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на Фестивала на: odo.bg.
Следете актуалната информация за Фестивала тук: https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/

 

◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът е пространство, в което чрез документални филми, дискусии и работилници представяме многообразието от международни и български практики в образованието. Той е място за среща, обмен на идеи и обсъждане на възможни решения между учители, родители, психолози, педагогически съветници, директори на учебни заведения, НПО експерти и всички заинтересовани от иновации в образованието.

Събитието се провежда основно в гр. София, а през 2019 г. филми от програмата бяха представени и в 10 други града в страната. В досегашните две издания бяха прожектирани 16 филма и проведени повече от 30 дискусии и 9 работилници. Така достигнахме до над 1500 родители и учители. Всички материали от 2018 г. събрахме в Сборник, достъпен за свободно сваляне и ползване от ТУК. В момента се довършва втори сборник за 2019 г. През годината се поддържа месечен бюлетин с предстоящи събития и ресурси за образование.

Доброволческата работа е в сърцето на фестивала. Благодарни сме за помощта и съдействието през годините на множество съмишленици и партньори, водещи на работилници, специални гости за дискусиите, всички доброволци и още много други, без които реализацията на фестивала нямаше да бъде възможна.

ЗАЩО „(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО?

Защото от нас зависи да направим невъзможното Възможно. Защото вярваме, че можем да говорим за Възможното образование и че то вече се случва. Промяната тръгва от всички нас, които ежедневно правим малки стъпки за нейното осъществяване.

КОИ СМЕ НИЕ

Фестивалът тръгна от „Общност за демократично образование“, като през годините към него се присъединиха много учители, родители и специалисти от различни области. Общото между всички нас е вярата в промяната и желанието ни за развитие в образованието. С  Фестивала се стремим да търсим начини това да се осъществи. Радваме се, че по пътя намираме съмишленици с разнообразен опит и гледни точки, с които можем да вървим към обща цел.

В КАКВО ВЯРВАМЕ

В свят, който се променя с все по-бързи темпове, една институция – традиционното училище – остава почти същата от основаването си преди повече от 120 години. Постоянно се търси подобряването на един универсален модел, който да е подходящ за всички хора. Но хората са различни и такъв модел е невъзможен и ненужен. От повече от 100 години се изпробват и практикуват хуманни образователни подходи, които зачитат личността и нейното право на избор. В България те са много малко или почти непознати.

Вярваме, че всяка общност има правото да избере тези подходи за образование, които в най-голяма степен съответстват на ценностите и конкретния културно-социален контекст на нейните членове.

Вярваме, че красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни и че в днешния свят на сериозни глобални предизвикателства имаме нужда от развитието на целия
човешки потенциал.

Контакт: kinozaobrazovanie@gmail.com



Автор:
Станимира Иванова
Публикация:
06.03.2020 г. 14:22
Посетено:
1396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31009-festival-ne-vazmozhnoto-obrazovanie-dokumentalni-filmi-diskusii-lektsii-rabotilnitsi