Празници / фестивали

София филм фест ще покаже игралния филм на Понг Джун Хо „Паразит” - с „Оскар“ за най-добър филм

Кинофестивалът предстои през март

София филм фест ще покаже игралния филм на Понг Джун Хо „Паразит” - с „Оскар“ за най-добър филм

 

◊ ПОБЕДИТЕЛЯТ НА "ОСКАР"-ИТЕ ИДВА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

София филм фест ще покаже игралния филм на Понг Джун Хо „Паразит” („Parasite / Gisaengchung”), който получи „Оскар“ за най-добър филм. От шестте номинации за „Оскар“ филмът получи още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. 

„Паразит“ е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019 г., „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. Със 178 награди и 186 номинации, „Паразит“ вече е позициониран на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред творби като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд.

 

◊ ОЩЕ ЗА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

Официалното откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде на 12 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното с ретроспектива на Аки Каурисмаки, започва още от 2 март.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.02.2020 г. 11:13
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30884-sofiya-film-fest-shte-pokazhe-igralniya-film-na-pong-dzhun-ho-parazit-s-oskar-za-nay-dobar-film