Празници / фестивали

Дъщерята на Чаплин Джералдин идва на София филм фест

Официалното откриване на СФФ е на 12 март

Дъщерята на Чаплин Джералдин идва на София филм фест

Снимка: imdb.com

 

◊ ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН ГОСТУВА У НАС

Дъщерята на Чарли Чаплин - актрисата Джералдин Чаплин - ще бъде специален гост на 24-ия София филм фест. Тя ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството.

Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава.

 

◊ ФИЛМИ НА ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН В ПРОГРАМАТА НА СФФ

В програмата на 24-тия София Филм Фест са включени няколко филма с участието на Джералдин Чаплин, между които шедьовърът „Ментовка с лед“ (1967) на Карлос Саура, любимият от по-новите филми за актрисата „Котва и надежда“ (2017) на режисьора Карлос Маркис-Маркет, в който Джералдин играе с дъщеря си Уна, и филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“ (копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България), където актрисата, подобно баща си във „Великият диктатор“, изиграва две съвсем противоположни роли.

Визитата на Джералдин Чаплин на София Филм Фест е подкрепена от Институт „Сервантес“ и Посолството на Испания. Легендарната актриса създава най-забележителните си филмови образи именно в испанското кино, снимайки се в най-добрите испански кинотворби - точно те се открояват най-ярко в паметта на няколко поколения зрители!

 

◊ КАКВО ОЩЕ НИ ОЧАКВА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

София филм фест ще бъде открит на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”, посветен на поетесата Петя Дубарова. На церемонията по откриване на фестивала ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматор и режисьор Анри Кулев.

Церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното с ретроспектива на Аки Каурисмаки, започва още от 2 март.

 

Автор: Момчил Цонев
03.02.2020 г. 14:01
Посетено: 1053
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30846-dashteryata-na-chaplin-dzheraldin-idva-na-sofiya-film-fest