Празници / фестивали

Филм за Петя Дубарова ще открие София филм фест на 12 март

Вижте българските филмови акценти в програмата на фестивала

Филм за Петя Дубарова ще открие София филм фест на 12 март

Кадър от филма "Петя на моята Петя"

 

◊ ФИЛМ ЗА ПЕТЯ ДУБАРОВА ОТКРИВА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Новият български филм “Петя на моята Петя”, посветен на поетесата Петя Дубарова, ще открие 24-ия София филм фест на 12 март в Зала 1 на НДК. Режисьор е Александър Косев.

„Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

 

◊ БЪЛГАРСКИ АКЦЕНТИ В СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Премиера на кинофестивала през март ще има и филмът “Пътуващо кино” на Илия Костов. Това е историята на трима кинаджии (Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов), които провокирани от техен млад колега (Кристиан Макаров), завърнал се от Америка и стартиращ сега своята режисьорска кариера, тръгват из страната. Те стигат до най-малките населени места, за да показват образците на българското и световното кино. По пътя всеки разказва своята житейска история, за да подреди собствения си пъзел и да започне от начало.

Историята на киното е вплетена в сюжета на „Пътуващо кино“ чрез напомнянето за кинообразци като „Великолепната седморка“, „Птиците“, „Апокалипсис сега“, „Ново кино Парадизо“, „Любовта е лудост“, „Козият рог“.

Новият филм  на режисьора Иван Черкелов „Не влизай в пререкания с персонала на банята“ също ще има премиера на 24-ия София Филм Фест. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Иван Черкелов сам пише сценария за филма си, както и за всички останали филми, които е създал. В сюжета на новата му творба са вплетени и негови лични спомени. Режисьорът е роден в Ловеч, а в детството си прекарва ваканциите при баба и дядо, чиято къща се е намирала в центъра на града. От нея днес е останал само засаденият от дядо му бор в двора, който също присъства във филма.

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай отпреди 50 години. Историята проследява д-р Стефанов (Юлиян Вергов), обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и… до огромен медиен скандал. В същото време здравето на лекаря се влошава и той трябва да бъде хоспитализиран. В хода на журналистическото си разследване, героинята на Силвия Петкова се опитва да сглоби парчетата от живота и професионалната практика на д-р Стефанов. Тя търси истината между двете гледни точки  – тази на лекаря и на дъщерята на пациента.

Бо Калинов има бакалавърска степен по филмова и телевизионна режисура в НБУ и в момента приключва магистърска програма в Университета в Бирмингам, Англия. Той е режисьор на няколко късометражни филма, представени на фестивали като „Златна роза“ 2012, „В двореца“ Балчик 2012 и „Ранно пиле“ 2012.  

„Дани. Легенда. Бог“ e пълнометражният дебют на независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков. Главната роля в него изпълнява Димо Алексиев („Откраднат живот“), който влиза в образа на Дани - бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Димо Алексиев изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит.  

Филмът черпи вдъхновение от белгийската черна комедия „Man Bites Dog“ (C'est arrivé près de chez vous). Сценарист, режисьор и продуцент на своя дебютен филм, Явор Петков е роден в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия, и от 2010 г. живее в Лондон, където основава продуцентската компания „Шипка”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.01.2020 г. 14:08
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30823-film-za-petya-dubarova-shte-otkrie-sofiya-film-fest-na-12-mart