Празници / фестивали

Започва 12-ият кинофестивал "Sofia Menar"

Очакват ни 6 галавечери, посветени на държави от Близкия изток

Започва 12-ият кинофестивал "Sofia Menar"

Кадър от филма „Тя е мъжът, той е жената”

 

◊ В СОФИЯ ИДВА КИНОТО НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Започва 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Фестивалът ще организира 6 официални вечери, посветени на  Азербайджан, Индонезия, Палестина, Иран, Индия и Мароко.

На 15 януари в Дома на киното ще бъде официалната вечер на Република Азербайджан, по време на която ще се състои премиерата на филма „Старият град”. Старият град е свидетел на невъзможната любов между красивата Арзу и Рафаел, два пъти по-възрастен от нея, син на учителката й по пиано. Мъжът е ветеран от войната в Карабах и години по-късно кошмарите от бойното поле все още са пред очите му. Обществото отказва да приеме странника, но Арзу е готова да жертва семейството си и приятелите си, за да бъде близо до Рафаел.

На 16 януари ще се пренесем в света на Индонезия с прожекцията на филма „Моята вселена”, а във фоайето на Дома на киното ще бъде разположена изложба с фотоси от страната. „Моята вселена” представя живота на Акила, която мечтае да стане астронавт. Главният виновник за това решение е дядо й, който е астроном и прекарва дълго време с внучката си разсъждавайки за небето и звездите. Съученичката на Акила – Джун, също се интересува от космоса и двете често изпадат в спорове. Мечта и на двете момичета е да посетят тренировъчен център за астронавти. Всяка една от тях решава да създаде влог, където да споделя знанията си с други заинтересовани.

На 17 януари ще се състои официалната вечер на Палестина и премиерата на „Да откриеш Витлеем”. Режисьорката Лейла Сансур се завръща в родния си Витлеем, за да заснеме филм за града, който е напуснала преди много години. Филм в памет на своя баща, основател на университета във Витлеем и един от най-уважаваните граждани.  С камера в ръка и стария семеен автомобил, Лейла преоткрива красотата на своя роден град, запознава зрителите със сложната и тежка история на Витлеем, споделя спомените на местните и търси решение за бъдещето на свещения град.

На 24 януари ще бъде премиерата на новия филм на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък”. Зрителите ще имат възможност да опитат ирански сладкиши и чай, приготвен по традиционна иранска рецепта. „Приказният замък” разказва за Джалал, който трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.

Вечерта на Индия ще бъде на 28 януари, когато ще се състои прожекцията на индийската комедия „Тя е мъжът, той е жената”. Преди прожекцията зрителите ще пият масала чай и ще имат възможност да се разкрасят с традиционното рисуване с къна. „Тя е мъжът, той е жената” представя историята на Кабир и Кия. Той е отличник на курса по бизнес администрация и всяка фирма би се гордяла той да е в екипа й, но симпатягата е заклет домошар и си мечтае по цял ден да домакинства. Тя е амбициозна млада дама, която не си представя да прекарва дните си вкъщи, а се вижда като преуспяла бизнесдама. Съдбата среща Кабир и Кия и двамата решават да сключат брак, като Кабир се грижи за дома им, а Кия изкарва прехраната на семейството. Но всичко се обърква след като Кабир става медийна знаменитост след твърдението си, че мъжете са по-добри домакини от жените.

Фестивалът Sofia MENAR ще бъде закрит на 30 януари с премиерата на мароканския филм „Кеф”. Нуфал е 20-годишен младеж, за когото наркотиците и алкохолът са много по-важни от семейството и уроците. Родителите му правят всичко, за да вкарат сина си в правия път, но той им се отблагодарява като им представя бъдещата си съпруга – 15-годишната красавица Суад. Нещата съвсем се объркват, след като Нуфал влиза в затвора, а Суад забременява.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
15.01.2020 г. 15:20
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30750-zapochva-12-iyat-kinofestival-sofia-menar