Празници / фестивали

Софийски международен литературен фестивал 2019

09-15 декември 2019  | Мраморно фоайе, НДК

Софийски международен литературен фестивал 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

Започва седмият Софийски международен литературен фестивал – най-мащабното издание до момента с над 100 участници.

В дните между 09 и 15 декември фестивалът ще е домакин на близо 50 събития, сред които срещите с български и чуждестранни автори, тематичният панел „Разговори за бъдещето“, дискусиите, изложбите, специалните събития: Тайно поетическо четене, Бързи литературни срещи и инициативата „СМЛФ представя“.

Международната програма на литературния форум ще бъде посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите автори ще бъдат от различни държави и континенти. Литературният фестивал ще започне с Международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 09 и 10 декември до обяд в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 15 декември програмата на фестивала ще бъде основно на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време е и 47-ия Софийски международен панаир на книгата.

Две публични лекции ще поставят началото на тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал

Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият официално фестивала и на 09 декември от 17:00 ч. до 19:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Двете лекции ще бъдат посветени на теми, към които двамата имат задълбочен творчески интерес.

Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за четиринадесет младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 г. се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как „някой създава човешки бомби за толкова кратко време“.  Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца.“ – казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 деца.

Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия.

В следващите дни още осем автори ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература. Срещата с тях ще бъде на Мраморно фоайе в НДК. Част от програмата са някои забележителни имената в литературата, писана на френски език, като алжирската поетеса и писателка Самира Негруш (10 декември | 19:00 ч.), виетнамската писателка, която днес живее в Канада - Ким Тхуи (11 декември | 18:00 ч.), писателят и режисьор от Белгия -  Жан-Марк Тюрин (11 декември | 19:00 ч.), вторият белгийски автор в програмата – Армел Жоб (13 декември | 16:00 ч.), люксембургският поет Жан Портанте (13 декември | 18:00 ч.), французинът Франсоа-Анри Дезерабл (13 декември | 19:00 ч.), швейцарският автор, носител на „Гонкур“, Бернар Коман (14 декември | 19:00 ч.) и канадският писател Дени Терио (15 декември | 16:00 ч.). Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова (10 декември | 17:00 ч.)

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който ще включва теми като киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията;  видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

Изложбите:

На сцената на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде експонирана миниизложбата на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Тя ще представлява пролука към многоцветния свят на хрумванията ѝ. Изложбата ще бъде както за гледане, така и за четене, тъй като специално за нея текстове подготвиха писатели, издатели, преводачи, сред които Антоанета Колева, Георги Господинов, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Людмила Балабанова, Мария Добревска, Пенка Казанджиева, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Цветанка Еленкова и Яна Букова. Изложбата ще бъде официално открита на 10 декември от 18:00 ч.

На 11 декември от 17:00 ч. Антон Стайков ще представи своята лекция Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

Специални проекти:

На 10 декември от 20:00 ч. ще се проведе Тайното поетическо четене. Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване. Тайното поетическо четене до края ще остане без какъвто и да е намек за това къде ще се проведе, кои ще са поетите и каква ще бъде музиката. Знае се единствено, че поетите отново ще имат задачата заедно със своите стихотворения, да прочетат и едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, а също така да разкажат поне една (може и да не е тяхна) тайна.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20:00 ч. във Fox Book Café. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.  Местата са ограничени и е нужно предварително записване.

Миналата година за пръв път Софийският международен литературен фестивал започна инициатива, чрез която отделя специално внимание на значими литературни събития, разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Част от СМЛФ представя ще бъдат литературният фестивал Пловдив чете (14 декември | 14:30 ч.), който се провежда вече 16 години; филмовият формат за визуална поезия Щрих и стих и новите шест авторски филма, вдъхновени от шест български поеми (15 декември | 17:00 ч. | Литературен клуб „Перото“); единственото по рода си Списание за танц в България и разговор за срещата между танца и литературата (12 декември | 15:00 ч.); Градски детектив – подкастът за градски легенди и любопитни моменти от архитектурната и културна история на градовете (13 декември | 15:00 ч.); Читателският клуб на НБУ с обсъждане на Серотонин на Мишел Уелбек (10 декември | 15:00 ч.) и Нова българска драматургия и победителите от Конкурса за нова пиеса на НБУ за 2019 (13 декември | 20:00 ч. | Fox Book Café). 

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на фестивала със съдействието на Storytel на 14 декември от 20:00 в ДНК – пространство за съвременен танци и пърформанс. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях ще бъдат: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.

Събитието ще бъде със свободен достъп.

***

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.

По същото време се провежда 47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.

* * *

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал и 47. Международен панаир на книгата се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община.

Събитията се провеждат в партньорство с Международната организация на франкофонията, Френски институт, Посолство на Швейцария в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Национален дворец на културата.

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2019 г.

 

 

Автор: Демна Димитрова
08.12.2019 г. 17:54
Посетено: 961
Етикети: Френски институт, Асоциация „Българска книга“, френскоезична литература, Софийски международен литературен фестивал 2019
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30623-sofiyski-mezhdunaroden-literaturen-festival-2019