Празници / фестивали

Коледни празненства с книгата и изкуствата в Регионалната библиотека в Сливен

4-20 декември 2019

◊ КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА 2019

Разнообразна и съдържателна е програмата, с която най-богатото книжовно средище в града под Сините скали – Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, радва през месец декември почитателите на книгата и информационните технологии. Тематичната програма „Коледа в библиотеката" 2019 (4-20 декември) включва различни по жанр и насоченост дейности с образователен и развлекателен характер, предназначени за деца и възрастни: премиери на книги, беседи и творчески работилници за ученици, представления за малките, изложба с коледни картички от конкурса „Коледна магия”- 2019, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса на тази тема и за оригинално коледно пожелание. Празниците в навечерието на Рождество ще завършат за всички с вълнуващ коледен концерт.

Беседите и творческите работилници „Коледа и Нова година в България: традиции и обичаи”, учащите се (V-X клас) от сливенските учебни заведения ще посетят по график в книжовния център. Подрастващите ще бъдат обогатени чрез интересните презентации със знания и преживявания за същността, ролята и особеностите на празничната символика и обредност не само в Сливенския край, но и тези в различните региони на страната. Като средища на духовност, в образователния процес се включват и някои читалища (с. Мечкарево и гр. Кермен), чрез служителите си Маринета Кирчева и Марина Митева, запознавайки младите хора с приготвянето на обредните хлябове от коледния цикъл, както и с празнуването на Сурваки в Сливенско и начините за изработване на автентични сурвакници.

С новите книги на автори, свързани родствено със Сливен, ценителите на словесното изкуство ще имат съприкосновения в Регионалната библиотека с авторите Кети Бозукова (стихосбирка “Прозорец от спомени”, 9 декември, 17 ч.) и Стефан Чолаков (роман „Градът на слънчевия небосклон”, 16 декември т. г., от 17 ч.). Регионалната библиотека участва преди ден в честването в София на 90-годишнината от рождението на видната българска поетеса Станка Пенчева, организирано съвместно с ИК „Жанет-45” Пловдив. В представянето на творчеството й участие взеха д-р Росица Петрова-Василева, писателката и издателка Божана Апостолова и поетът Марин Бодаков.

Истинска “коледна магия” децата и гостите на Сливен ще изживеят в дните от 9 до 19 декемврис обичания и провеждан по традиция „приказен театър” в сливенската библиотека, като най-малките (на възраст от 7 до 10 г.) ще могат да посетят, по предварително уточнен график, представлението - весела история за приключенията на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи, Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко – срещу Злобила, в постановката под надслов: „Как се спасява Коледа?”.

Своето изкуство ще представят даровити малки певци, музиканти и танцьори от детските школи в Сливен на завършващия тържеството, канцерт.

За поредна година служителите в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - с оригиналните си идеи и плодотворни усилия даряват незабравими и вълнуващи мигове на съгражданите ни, сътворявайки заедно с тях вълшебствата на празниците...

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
04.12.2019 г. 17:50
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30601-koledni-praznenstva-s-knigata-i-izkustvata-v-regionalnata-biblioteka-v-sliven