Празници / фестивали

Специалните проекти в седмата Нощ на театрите в България

Дискусия, Tеатър на късите форми и дигитални активности стартират в инициативата

Специалните проекти в седмата Нощ на театрите в България

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2019

За седма поредна година Европейската театрална Нощ в България инициира и продуцира специални събития и активности, които подкрепят основното послание. Освен смяната на времето и експеримента с пространството, Нощ на театрите създаде безкрайно интересно съдържание в различни стилове, присъедини разнообразни локации, разви програма от сутрин до полунощ, даде възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлече зрители и участници от различни възрастови групи. Специалните проекти през 2019 г. са вдъхновени от посланието на Нощта – “Tи променяш играта. Играта променя теб“.

 

Дискусията Силата да променяш (в) изкуствотосъбира специалисти по комуникация и театрални хора, за да постави въпросите и да потърси отговорите за това колко е важно в изкуството да има визионери, водени от своя устрем и сила да променят културната среда, какви са вътрешните и външните мотиви на промяната, как се променя театърът в България. На 13 ноември (сряда) творческите директори Мартин Димитров и Ана Младенова заедно с актьорите Владимир Пенев, Христо Петков и Ованес Торосян ще дискутират и за това колко е наложително българското изкуство да стигне до младите хора - с правилната комуникация, послание, познаване на публиката. Събитието е с начален час 18:30, с вход свободен и се провежда в партньорство с образователната платформа Praktika. Домакин е новото пространство за култура в София - nOva art space.

Дигиталната Нощ e основен панел на инициативата, като тази година са заложени доста дигитални инструменти, за да бъде привлечена младата публика. През ноември стартира персонализираният Instagram филтър, с който потребителите ще могат да „променят“ и пикселизират своите снимки и видеа в социалната мрежа, а проектът „Нощни персонажи“ за първи път в своята история ще влезе в ново измерение и ще има своя добавена реалност напълно безплатно чрез приложението ArtiVive. То е едно от най-популярните в последните години и доста използвано от музеи и галерии в цял свят. Тази нова технология съчетава по уникален начин класическото и дигиталното, с безкрайни възможности както за въображението на творците, така и за възприятията на зрителите. Благодарение на ArtiVive, фотографиите на Диляна Флорентин и анимациите на Shoot, Мариус Куркински, Владo Пенев, Юлиан Вергов, Владo Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Ненчо Костов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев, диригентът Максим Ешкенази и оперната певица Ина Кънчева, ще имат своe augmented reality.

Чатботът на Владо Карамазов отново ще информира в реално време за всичко интересно в програмата и съпътстващите събития. Актьорът се включи и в един друг онлайп проект – като представи 7 пиеси с изразните средства на фотографията в 7 кадъра. Изненадата за театралните фенове е, че главен персонаж в тях е един бранд - икона, който изисква характер. Фотографиите станаха част от информационна кампания и са публикувани в социалните мрежи с енциклопедични факти за всяка от заснетите пиеси. А през ноември ще бъдат включени и в две софийски изложби в Клуб Грамофон и в УниКредит Студио.

На 16 ноември цели 5 часа ще се излъчва Live Cam, в който на живо във фейсбук ще гостуват любими творци и виртуално ще се срещнат с почитателите на театралното изкуство в България и по света, благодарение на STREAMER.BG и в партньорство с читАлнЯта.

„Театър на късите форми“ започва в Нощта на театрите, а първата премиера в този формат ще е авторският моноспектакъл на Ованес Торосян - GAME OVER. Продукцията ще бъде представена предпремиерно в Пловдив на 14 ноември (18:00 и 19:30 ч., U.PARK Gallery) и премиерно в София на 16 ноември (20:00 и 21:30 ч., nOva art space) с приятелската подкрепа на КЦМ 2000 Груп – Пловдив и Театър Реплика. Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата: „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“. 

*

През 2019-та в Нощта на театрите се включват 18 български града с над 150 събития на 16 ноември. В тази Нощ Театърът в 11 европейски държави се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Нощ на театрите в България е част от Календар на културните събития на Столична община за 2019 г.

Всичко актуално и цялата програмата следете в официалния сайт, във фейсбук и инстаграм, както и в новото  Viber Community на инициативата.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2019 г. 12:38
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30449-spetsialnite-proekti-v-sedmata-nosht-na-teatrite-v-balgariya