Празници / фестивали

"Концерти за малчугани и великани" с покана за юбилейния X Еко фестивал, Казанлък

"Концерти за малчугани и великани" в Казанлък на 11 юли 2020 година

"Концерти за малчугани и великани" с покана за юбилейния X Еко фестивал, Казанлък
 
 
◊ СЪБИТИЕТО
 
След успешното участие в IX Еко фестивал през изминалото лято, "Концерти за малчугани и великани" е със заявка да продължи партньорството си със Сдружение "Взаимопомощ" и през следващата година. Детският музикален образователен проект "Концерти за малчугани и великани" е един от селектираните участници за юбилейното X издание на Фестивала. Поканите към участниците за 2020 година са отправени заедно с настъпването на 15-годишнината на Сдружението, на която ще се съберат в Казанлък партньори от културни и социални проекти от България и редица европейски страни.
 
Партньорството между детския проект и Фестивала възниква спонтанно като отзвук от това че голямата фестивална сцена е насочена към младежката аудитория и феновете на музиката на средна възраст, а техните деца също имат изявен интерес към изкуствата, музиката във всички нейни красиви форми и са потенциална бъдеща публика на Фестивала, която трябва да се уважава и развива.
 
 
◊ ПОВЕЧЕ
 
Първото участие на "Концерти за малчугани и великани" в Казанлък беше посетено от деца от 1 до 12-годишна възраст. Всички те слушаха в захлас солов концерт на виолончело в изпълнение на виолончелистката Тина Коилова, запознаха се със звука на китарата, бас китарата, докоснаха се пряко до много акустични и електрически музикални инструменти, опитаха се да свирят на цигулка, чело, китара, бас китара, перкусионни инструменти и дори в края на събитието изпяха в хор, в съпровод на виолончело, "Мила, моя мамо" на своите майки, които също дейно участваха в концерта. За последното изпълнение, записано от всички присъстващи майки, все още се търси споделен запис, защото определено моментът беше много мил и емоционално споделен между деца и родители.
 
Важен спонсор на събитието беше "Кремона - България". Обичаната от всички музиканти в България фабрика за музикални инструменти подари една концертна китара на дете участник в събитието, определено чрез томбола в присъствието на организаторите на Фестивала, доброволци и публиката. Малката Симона, която спечели китарата "Кремона", каза че отдавна иска да свири на музикален инструмент и че нейният дядо също е музикант и ще го помоли да я научи да свири.
 
Събитието имаше и международно участие в лицето на двете чаровни асистентки: Ивона Покорна (Чехия) и Паула Мазилу (Румъния). Двете дами в ефирни дълги рокли на ноти, играха заедно с децата във фестивалната куполна еко къща с всички музикални инструменти, свириха заедно с тях като съпровод, обясняваха им с интерес за музиката на български и английски език и споделяха с тях вълненията от изкуствата.
 
Паралелно с "Концерти за малчугани и великани" на фестивалния терен в различни точки на поляната по пътя за с. Енина в Казанлък се проведоха и други детски и не само детски събития - голяма група деца танцуваха "Зумба с Гери", други месеха хляб, трети прекрояваха дрехи и се запознаваха с цикъла на рециклирането, а възрастните посетители бяха заобиколили DJ Васко Громков, който представи книгите си "Аз бях DJ" - първа и втора част, след което поднесе разтърсващ DJ сет с фънк, ретро и рок селекция. 
 
Втората фестивална вечер на IX Еко фестивал беше закрита от изцяло дамската рок банда D.VINE с концерт "Wonderful world". Участието на D.VINE и участието на "Концерти за малчугани и великани" в Казанлък се реализира по покана на МЦР "Взаимопомощ" по проект "Дълбоки корени", с подкрепата на Община Казанлък, програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" и с подкрепата на програма "Мобилност" на Столична община.
 
Видеа от събитието тук:
https://www.youtube.com/watch?v=8oyFA4ZyR6w&t=12s - концерт "Wonderful world" на група D.VINE
https://www.youtube.com/watch?v=HvkOPyVhQlI - томбола за концертна китара "Кремона"
https://www.youtube.com/watch?v=qL78tnAhnio - "Концерти за малчугани и великани" в рамките на Еко фестивал, Казанлък 2019
 
*
Очаквайте "Концерти за малчугани и великани" в Казанлък на 11 юли 2020 година, заедно с още големи фестивални акценти в програмата на X Еко фестивал.
 
Автор: Д Мюзик
16.10.2019 г. 13:34
Посетено: 787
Етикети: лекция, музикални инструменти, деца, Еко фестивал, Казанлък, София, класика, музика, фестивал, култура, Сдружение "Взаимопомощ", Детски музикален образователен проект
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30300-kontserti-za-malchugani-i-velikani-s-pokana-za-yubileyniya-x-eko-festival-kazanlak