Празници / фестивали

Киномания 2006 органайзер: ново българско кино

Избери българското!

Драги киномане,

Това е едно много специално обръщение към теб. По време на Киномания ти можеш да гледаш три нови български филма. Да, да, знам, че някои от последните ти опити да си харесаш наша лента са пропаднали. Да, да, имало нещо гнило в посткомунистическото ни кино, но това да не те плаши. Отиди напук и гледай. Обади се на приятели. Обади се на неприятели. Завлечи тъщата (това може да ти хареса!). Почни подписка в квартала за всенародно гледане на трите нови български филма. Плащаш сметки напук, гледаш смотани тв предавания напук, шофираш напук, защо пък и да не отидеш на кино, пак напук. И един ден ще излезеш от кинозалата вдъхновен от това, което си видял. Защо пък това да не е още тази седмица на Киномания. Ето възможностите:

• “Обърната елха”

Посткомунистическа България. По Коледа. Огромна елха пътува из страната, за да се превърне в коледна украса в центъра на София. И така се сблъсква с шест различни човешки истории. Някои го предпочитат (живота) в еуфория, други – в депресия, някои минават през ежедневието с гордост, други – със смирение, но всички имат своите собствени разочарования и моменти на самота. Прочети какво пише Вера Найденова във вестник “Черно море” за филма: "Обърната елха” на Иван Черкелов реабилитира кинематографичния език в истинския му смисъл. Тук панорамата на България е изключително сложна, дълбока, философски погледната. Филмът избързва напред във времето и същевременно предполага съсредоточено гледане от хора, които малко повече умеят да разчитат кинематографичния език, защото има и доста сложна структура. Между новелите като че ли няма връзка, но всъщност има - те са подчинени на общия смисъл, че едно виждаме, а същността е друга, че нещата, както Сократ е казал, са обърнати корени и стебла."

Ако те интересува кой стои зад филма “Обърната елха”, ето виж:
Жанр: Драма
Година: 2006
Производство: България, Германия
Времетраене: 129 минути
Актьори: Александра Василева, Антон Радичев, Слава Дойчева, Дрогомир Шолев, Красимир Доков, Георги Черкелов
Режисьор: Иван Черкелов
Сценарист: Васил Живков
Оператор: Рали Ралчев
Продуцент: Йенс Кьорнер
 
Имаш две възможности да гледаш – на 14.11. в Дома на киното от 20.30 и на 21.11. в Люмиер от 20.30.


• “Разследване”

Един суров филм на Иглика Трифонова за отношенията между един самотен арестант и следователка, пренебрегнала семейството си заради работата. Един разчленен труп и един заподозрян – братът на убития. Той отрича всичко. Следователят Александра Якимова поема разследването. Денонощно – роднини, приятели, колеги на двамата братя, самият Пламен (нощем).

Малко фактология за филма, виж тук:
Жанр: Драма
Година: 2006
Производство: България, Германия
Времетраене: 95 минути
Актьори: Красимир Доков, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов, Петър Слабаков, Лабина Митевска
Режисьор: Иглика Трифонова
Оператор: Рали Ралчев
Музика: Хан Отен

Можеш да гледаш на 17.11. в Люмиер от 18.30. Или на 18.11. в Дома на киното от 20.30. Последен шанс – на 22.11. в Център от 18.30.


• “Маймуни през зимата”

. Три жени в българската зима на три различни епохи. Началото на 60-те години на ХХ век. Бедната Дона е романтична циганка, която минава през живота с много нещастни любови, спомени и извънбрачни деца. В ролята на Дона зрителите ще видят фолк певицата Бони.

. Началото на 80-те. Амбициозна студентка по право – това е Лукреция. Тя е влюбена в един французин, но мечтите й са на път да рухнат, когато забременява от друг мъж.

. 2001. Щастлив брак с Лазар, уютен дом и стабилност – какво друго би искала Тана... В нейния живот обаче липсва нещо – тя иска безкрайно много да си има дете, каквото нейният съпруг не може да й даде. Изходът за нея е някъде другаде.

Ето още малко информация за филма “Маймуни през зимата”:
Жанр: Драма
Година: 2006
Производство: България, Германия
Времетраене: 111 минути
Актьори: Диана Добрева, Ангелина Савова, Бонка Илиева, Филип Трифонов, Валентин Танев, Сава Лолов, Асен Блатечки, Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова
Режисьор: Милена Андонова
Сценарист: Мария Станкова
Оператор: Рали Ралчев
Музика: Константин Цеков
Продуцент: Невена Андонова
 
Можеш да гледаш на 16.11. в Люмиер от 20.30, на 22.11. в Одеон от 20.30.

Използвани са материали, предоставени от организаторите на Киномания 2006.
Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за Киномания 2006
Публикация:
14.11.2006 г. 08:13
Посетено:
1044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3029-kinomaniya-2006-organayzer-novo-balgarsko-kino