Празници / фестивали

Уличният фестивал 6Fest пренесе карнавалния дух в Пловдив

6Fest беше част от официалната програма на Пловдив 2019

Уличният фестивал 6Fest пренесе карнавалния дух в Пловдив

 

◊ УЛИЧНИ ИЗКУСТВА В ТВОРЧЕСКИЯ КВАРТАЛ НА ПЛОВДИВ КАПАНА

Огромен интерес имаше към осемте представления на уличния фестивал 6Fest, който за първи път гостува в Пловдив и творческия квартал Капана на 28 септември.

Деца, родители и възрастни изпълниха основната фестивална локация “Ядрото” в Капана в съботния ден. Сред публиката имаше и маскирани, особено сред децата. Те бяха се включили в кампанията на 6Fest “Заедно на Карнавал”. Фестивалът призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно - каквото е мотото на Пловдив 2019 - Капана в Душата на Карнавала.

Първи на сцената на 6Fest излязоха младите артисти от Куклен театър “Мале-Мале” (София). Те изиграха спектакъла си “Концертът на куклите”. Следобедната програма на 6Fest започна с пловдивската театрална компания “Soulmade” - баща и дъщеря Гъделеви показаха марионетното си шоу. С напредването на деня публиката ставаше все повече, докато цялото пространство на “Ядрото” загъмжа от хора. Артистите от Цирк “Играчка-Плачко” жонглираха с бухалки, караха колело на една гума, но най-опасният и зрелищен номер беше с участието на доброволец от публиката и... жонглиране с ножове. В същото време, по улиците на Капана, двама магьосници от Quick Hands Project показваха улична магия с карти. През Капана преминаха и двама артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter от София. Минувачите бяха привлечени от триметровите пъстроцветни пеперуди, сякаш излезли от приказките. Силвия и Боби от цирк “Вариете План Б” пристигнаха от Варна и смаяха публиката с акробатичните си номера. Силвия показа уникални умения с камшик, а Боби се оказа превъзходен акробат, дори с огън. Уличният фестивал 6Fest завърши с две огнени шоута. Свистящ огнен камшик озари “Ядрото” по време на огненото шоу на “Вариете План Б”. Атракцията на огненото шоу на цирк “Играчка-Плачко” беше дервишки танц с кристална топка и... горяща шапка.

Четвъртият уличен фестивал 6Fest беше част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Първите му три издания бяха през 2017 и 2018 г. в град Габрово, известен като столица на хумора и карнавала. Създател на 6Fest е габровецът Момчил Цонев, който освен да организира уличен фестивал има и множество други културни проекти в родния си град. През последните месеци се занимава и с няколко национални инициативи като “Нощ на историите”, “Стародумци” и “Добрите българи”. Тази година той получи две престижни отличия за културната си дейност - “Най-изявените млади личности на България” от Международната младежка камара и отличието “40 до 40” за млади лидери.

 

Автор:
Уличен фестивал 6Fest
Публикация:
02.10.2019 г. 15:28