Празници / фестивали

13 филма в надпревара за „Златна роза” на фестивала във Варна

37. Фестивал за българско кино „Златна роза”, 27 септември - 4 октомври 2019 г.

13 филма в надпревара за „Златна роза” на фестивала във Варна

Кадър от филма „Бащата”

◊ "ЗЛАТНА РОЗА" 2019

Някои от най-интригуващите и очаквани български филми ще бъдат показани за пръв път пред родна публика на 37. Фестивал за българско кино „Златна роза”, който се открива на 27 септември и завършва на 4 октомври 2019 г. От общо 52 заглавия, 13 са включени в конкурсната програма за пълнометражни ленти, 17 – за късометражни. От тях 14 са подкрепени от Националния филмов център, който традиционно е организатор на феста, с подкрепата на Община Варна.

„Златна роза" 2019 се открива с „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция между Холандия, Италия и Канада, на режисьора Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини. Лентата е част от чуждестранната програма „Рома Лацио подкрепя киното“, която заедно с другата програма - „Балкански фокус“ ще бъдат представени във Варна.

Прави впечатление силното присъствие на социалните теми във филмите от конкурсната програма, но селекционерите са се постарали да има представени и други жанрове, като  „Пътуващо кино” и „Екшън” с комедийни елементи и историческия „Имало една война”.

Няколко заглавия идват във Варна със сериозна заявка. Това е новият филм на Стефан Командарев „В кръг”, втората част от трилогията, която започна с „Посоки” и който тръгва по екраните от 9 ноември. За участието си в него Ирини Жамбонас грабна Голямата награда за женска роля „Сърцето на Сараево“ и лентата взе наградата „СинеуЕропа“ на тазгодишния международен кинофестивал в Сараево.  

Също част от трилогия е „Бащата” - на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Урок”, „Слава”), който бе отличен с голямата награда „Кристален глобус“ на тазгодишния Международен кинофестивал в Карлови Вари. Също традиционно силен е другият тандем на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които ще покажат за пръв път във Варна своето ново заглавие „Сестра”, в копродукция с Катар. В раздаването на наградите сигурно ще се намеси сниманата в Лондон българска драма "Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова, номиниран за „Златен леопард“ 2019 и „Сърцето на Сараево” за 2019. Пред „съда” на българската публика вече мина „Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов, сега думата има журито. Не бива да се изпуска и „Обичам те, Бойдин” на Борислав Михайловски с Деян Донков и Меглена Караламбова.

Всеки филм на Илия Костов също се очаква с голям интерес, защото режисьорът-сценарист е един от майсторите на човешкото кино у нас и на добре разказаните истории, който винаги подбира силен актьорски състав. Новата му трагикомична сатира „Пътуващо кино” не прави изключение. В него са ангажирани Катерина Евро, Любен Чаталов, Юрий Ангелов, Кристиян Макаров, Борис Луканов и Васил Банов. „Екшън” на Радослав Илиев е за любителите на комедията и бързите скорости, а своя дан към историята отдава режисьорът Анри Кулев и сценаристът Влади Киров, които ни припомнят безпрецедентния подвиг на български войник и победата при Сливница през 1885 г. в Сръбско-българската война в „Имало една война”.

В конкурсната програма са включени още „Писма от Антарктида” на Станислав Дончев, „Прасето” на Драгомир Шолев, „Лошо момиче” на Мариан Вълев и българо-турската копродукция „Анонс”.

Поклон пред един от най-колоритните кинокритици е прожекцията на филма „Един киноман в началото на века“ на Петър Одажиев, която е в памет на наскоро починалия Георги Ангелов.

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
27.09.2019 г. 14:41
Етикети:
конкурсна програмаВарнафестивалбългарско кинофилми
Фестивал за българско кино „Златна роза” 2019
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30204-13-filma-v-nadprevara-za-zlatna-roza-na-festivala-vav-varna