Празници / фестивали

Аниело Дезидерио открива GuitArt фестивал в Пловдив

Рецитали, концерти и музикални работилници са част от програмата на фестивала

Аниело Дезидерио открива GuitArt фестивал в Пловдив

 

◊ ПЛОВДИВ GUITART ФЕСТИВАЛ 2019

Италианският класически китарист-виртуоз и преподавател, професор в "Conservatorio Di Musica S. Giacomantonio“ в Козенца, Италия, Аниело Дезидерио ще даде началото на Plovdiv GuitArt Festival 2019.

Аниело Дезидерио е известен с деликатния си допир, бързина и прецизност на свирене, което води и до сравнения със самият Паганини. Дезидерио гостува на пловдивският фестивал, като Посланик на европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивали и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021. EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative е първата европейска платформа в областта на класическата китара, основана от Zagreb Guitar Festival, която обединява 17 класически китарни фестивали от цяла Европа, които организират международни китарни конкурси и имат професионална структура, която дава възможност за по-нататъшно образование и професионално развитие на млади китаристи.

EuroStrings създава международни възможности за млади китаристи от Европа и света, образователни и обучителни програми, които насърчават професионалното им развитие, подкрепяйки тенденциите за устойчивост на фестивалите в областта на класическата музика. Платформата обединява китаристи и тяхната публика, като разрушава бариерите между тях, докато активно участва в създаването на неповторимо музикално изживяване.

Рециталът на Аниело Дезидерио ще се състои на 24 октомври в Първо студио на Радио Пловдив от 19:00 ч.

Вечерта ще продължи с клубен концерт на джаз-фънк трио „Т.О.L.“ (Австрия) във фестивалния клуб Bee Bop Cafe от 21:00 ч.

Петъчният ден, 25.10., ще бъде посветен на платформата EuroStrings, когато професор Дезидерио ще проведе майсторски класове с младите таланти на EuroStrings в АМТИИ Пловдив, които вечерта ще изнесат концерти в Куклен театър – Пловдив от 19:00ч. Тази година гостуващите артисти на EuroStrings са: Георги Димитров – Жожо (България), Джулиа Баларе (Италия), Зузана Вежик (Полша), Раду Валку (Румъния), Петер Гранейс (Германия) и Димитрис  Шукарас ( Гърция). По време на гостуването си, бъдещите китарни звезди ще посетят и детска градина, за да запознаят най-малките, с най-популярния инструмент на планетата.

Петъчната вечер ще завърши с концерт в Bee Bop Cafe, с проекта на д-р Милен Врабевски „Intelligent Music Project & Vrabevski Super Band“ с начален час 21:00 ч.

Съботният ден, артистите на EuroStrings ще проведат майсторски класове в АМТИИ, а вечерта, световно известното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария) ще изнесе концерт в Куклен Театър, Пловдив от 19:00 ч.

Финал на танго вечерта ще направят „Танго Кетс“ (България) от 21.00 в Bee Bop Cafe.

В неделя сутринта ще започне и финалът на конкурса за китара, където пред международно жури ще се явят да свирят преминалите първите етапи от EuroStrings конкурса. Същата вечер от 19:00 ч. в Дом на Културата “Борис Христов”, публиката ще може да се наслади на концерта на световноизвестния китарист Яманду Кошта от Бразилия, който за първи път гостува в България. Виртуозът на седемструнната китара ще представи майсторските си изпълнения, с които той оставя ярка следа на музикалната сцена като новатор и експериментатор, както в областта на китарните техники, така и в областта на съвременната музика като цяло.

Преди концерта ще бъде обявен победителят в конкурса, който освен парична награда ще получи майсторска китара от Алтамира и участие в едногодишната програма за обмен на EuroStrings, която се изпълнява в съответствие с основния учебен план на платформата, който включва:

  • Участие на минимум осем фестивала от партньорската мрежа
  • Посещение на майсторски класове, дадени от световно известни китаристи, посланици на EuroStrings
  • Организация на майсторски класове за деца и млади китаристи
  • Три самостоятелни соло концерти
  • Концерти на камерни ансамбли, заедно с останалите артисти на EuroStrings
  • Организиране на тематични концерти и семинари
  • Посещение на лекции и широкоспектърни семинари по маркетинг, PR, бизнес умения, професионално поведение, работа в мрежа и др.
  • Участие на конкурс между победителите от всички фестивали в EuroStrings мрежата, където голямата награда е 8 000 евро и турнета в Европа, САЩ и Китай.

 

www.facebook.com/guitartfest/

www.guitart.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.10.2019 г. 13:15
Посетено:
772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30179-anielo-deziderio-otkriva-guitart-festival-v-plovdiv