Празници / фестивали

XI Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро"

24-29 септември 2019 г., Стара Загора

XI Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро"

 

◊ "ПИЕРО" 2019

На 24 септември започва XI Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" - уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа). Провежда се като биенале в периода 24-29 септември в град Стара Загора, България, под патронажа на Кмета на Община – Стара Загора.

Организатори на фестивала са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, Министерство на културата на Република България.

Фестивалът „Пиеро“ има изграден авторитет, нарастваща популярност и се ползва с подкрепата на партньори на национално и международно ниво. Това го превръща в значим, желан и необходим международен форум. Местното управление възприема фестивала като добра възможност за популяризиране на доброто име на града и е отредило на фестивала място в Културния календар на Общината. Разполагаме с добър експертен потенциал и имаме изградени международни мрежи на сътрудничество.

Държавните културни институти, завоювали награди в конкурсната програма на фестивала „Пиеро”, получават допълнителна субсидия от Министерство на културата и това прави конкурсът за участие интересен и желан. Партньори на фестивала са: Министерство на културата, Община Стара Загора, Асоциация на куклените театри АКТ УНИМА - България, Фондация „Арт Офис“, Мидалидаре Естейт ЕООД, културните институти на гр. Стара Загора, медии на регионално и национално ниво, както и представители на бизнеса и нестопанските организации.

Фестивалът „Пиеро“ има доказан принос в обогатяването на културната политика на местно ниво и демонстрира ползата от децентрализация и регионализация на културния живот в страната. Стремим се да стимулираме сценичните организации да продуцират куклено-театрални продукции за възрастни и полагаме усилия за културен обмен между
професионалистите в областта на кукленото изкуство и култура от България, Европа и света.

Какво ново ще предложим на нашата публика тази година?

В конкурсната програма на фестивала представяме както традиционни, така и експериментални и нови форми на куклено-театралното изкуство за възрастни.

Програмата е своеобразен мост между минало, настояще и бъдеще. Сред богатата програма тази година, на сцената ще имаме удоволствието да видим:

• Японския театър НО, обявен от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.
• Изложбата на арх. Иван Цонев (1928-2017) „Сценография за куклен театър“. Арх. Иван Цонев е архитект, сценограф, дизайнер, художник, директор - един от главните представители на модерността в българския куклен театър.
• Премиерата на книгата „Истории за часовник, кукли и липов чай“ и спомените на театроведа Стефан Янков в книгата „Театрална география, истории, личности“.

Неусетно ще минем през съвременността, белязана с традиционни, експериментални, движенчески, визуални спектакли. Ще се докоснем до титана на анимацията Анри Кулев и до най-съвременната българска анимация. Ще видим големия експеримент – Оруеловият велик роман „1984“ под формата на куклен спектакъл за възрастни. Ще
надникнем и в бъдещето и виртуалната реалност - в изложбите „Дигитално мастило“, осигурена от ОББ, в архитектурната инсталация “Конгломерат“ на СБХ и в перформативната инсталация „Чист“ на Християн Бакалов.

Музикалната програма на фестивала включва: мулти инструменталния пърформанс на "Two Mеn Orchestra", саксофониста Виктор Тот, авторския концерт на Надя Тончева „Под небето на Париж“.

Съпътстващата програма е насочена и към арт мениджърите и продуцентите в областта на изкуството, на които ще предложим интересен интерактивен семинар по предприемачески планове и проекти, воден от проф. д-р Лидия Върбанова - доказан международен експерт в тази област. Палитрата от съпътстващи изяви включва също изложби, концерти, перформативни инсталации, мулти-инструментален перформанс, уличен театър, театър на движението, балет, семинари, дискусии, прожекции на късометражно анимационно кино, премиери на книги на утвърдени и млади автори, и много други изяви.

Подробна информация на pierrot-bg.com

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.09.2019 г. 15:12
Етикети:
акцентифестивалСтара Загора
Държавен куклен театър – Стара Загора
Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" 2019
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30172-xi-mezhdunaroden-kukleno-teatralen-festival-za-vazrastni-piero