Празници / фестивали

Десето издание на Международния арт форум „БезГраници" - 2019

20-22 септември 2019, „Двореца" - Балчик

Десето издание на Международния арт форум „БезГраници" - 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

Десето издание на Международния арт форум „БезГраници" - 20-22 септември 2019

Арт форумът „БезГраници" е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик и Арт мрежа Скендерман. Провежда се от 2003 г. в перлата на българското северно черноморие – „Двореца" - Балчик.

По време на „БезГраници X¨ се очакват 66 участника от 21 страни от цял свят.

Музикалният етно/уърлд фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик. Достъпът до сцената е от крайбрежната алея на Балчик. При лошо време , сцените на концертите се преместват в „Каменна Зала" в дворцовия комплекс.

В рамките на „БезГраници" ще се състои изложба на фотографи, художници, скулптори на 19ти септември. Очакват се творци от 4 държави. Откриване на изложбата: 19ти септември, 19:15ч, „Каменна зала"

2019 г. е международна година на коренните езици на ООН. Десетото издание на "БезГраници" е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), Идиш (езика на евреите ашкенази), Бенгалски език от Индия и Унгарски, и др.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Очакват се директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят, включително шефовете на Национална Фолк Асоциация - Канада, Фестивал Уркулт – Швеция, Копенхаген Уърлд Мюзик Фестивал – Дания, Уърлд Мюзик награди – Русия, Фолк асоциация – Германия, Етно Фест Солнок – Унгария, Фестивал саянски пръстен – Русия, Трансформ фестивал – Норвегия, Фолк Асоциация – Великобритания и много други.

Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Трите избрани теми са „Източна и Западна Европа – защо е толкова трудно да работим заедно?", „Създаване на мрежа от фестивални организатори и промоутъри" и „Културният обмен – инструмент за заздравяване на връзките между хората"

Мястото на провеждане на форума не е случайно. В „Двореца" - Балчик в архитектурен план се преплитат български, румънски, британски, готически и ориенталски елементи. В автентичните градини също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания. Този еклектичен стил се дължи на създателката на този земен рай: румънската кралица която е вярвала в равенството между религиите и вярата, на единство на Бога и на човечеството. Мария Единбургска е внучка на Британската кралица Виктория, както и на руския Цар Освободител – Александър II. За нея се говори, че е последната романтична жена от викторианската епоха и първата от модерното време.

Арт форумът „БезГраници" е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България. От самото си създаване във форума са участвали над 700 участника от четири континента.

 

Арт програма „БезГраници" 2019, началото 19:15 ч.

Концерти „Открита сцена" – „Двореца" – Балчик

(Организаторите си запазват правото за промяна в програмата)

 

21 септември

1. Сабатчаг (Белгия/Франция)

2. Веданъ Колодъ (Русия)

3. Месечинка (Унгария/България)

 

22 септември

1. Вилда (Финландия)

2. Дипанита Ачаря и Арпан Такур Чакраборти (Индия)

3. Мултумулт и Марина Пингулеску (Румъния)

 

 

 

Автор:
Арт мрежа Скендерман
Публикация:
19.09.2019 г. 12:26
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30164-deseto-izdanie-na-mezhdunarodniya-art-forum-bezgranitsi-2019