Празници / фестивали

"Танц филм фест" показва 12 филма в навечерието на "Киномания"

От 24 до 30 септември в кино “Люмиер” в София

"Танц филм фест" показва 12 филма в навечерието на "Киномания"

 

◊ НДК ПРЕДСТАВЯ 12 ФИЛМА ЗА ТАНЦОВОТО ИЗКУСТВО

“Танц филм фест” е първата тематична филмова седмица, която филмовият форум “Киномания” стартира. От 24 до 30 септември в кино “Люмиер” в София ще видим 12 игрални и документални филми, посветени на танцовото изкуство. Филмите са разделени в категориите „Премиерни заглавия”, „Класически балет”, „Велики филми за балета”, „Модерен танц”, „Документални филми” и „Фламенко”.  

Фестивалът ще бъде открит с филм, който се превърна в хит в програмата на миналогодишното издание на “Киномания” - „Рудолф Нуреев: Бялата врана”. Филмът проследява житейския път на един от най-великите балетни артисти за всички времена. Режисьор е Ралф Файнс, който споделя, че „силата на младия изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и човек... силата на неговия дух, неговата решителност” го подтиква да адаптира историята на Нуреев за големия екран.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември от 18:30 ч. Това е екранизацията на балета „Лебедово езеро”, с режисьор Трък Бранс. Когато постановката „Лебедово езеро” на Виенската опера е заснета, Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на на Нуреев след бягството му от Съветския съюз тъкмо набира скорост.

На 29 септември от 16:00 ч. ще можем да видим филма “Айсидора Дънкан” за създателката на модерния балет. Режисьор на филма е Карел Райс, а в ролята на божествената Айсидора се превъплъщава актрисата Ванеса Редгрейв.

На 26 септември от 20:30 ч. ще се потопим в едно незабравимо пътуване в слънчевата родина на фламенкото Испания благодарение на филма „Лос Тарантос” от 1963 г.

Любителите на балетното изкуство ще могат да се потопят във „Величието на балет „Киров” на 26 септември от 18:30 ч. Филмът събира заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет. Най-ценната находка са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет „Киров” (преди 1935 и след 1992 г. – Мариински театър) винаги е бил основният конкурент на талантите в Болшой театър. Сред другите безценни моменти в този уникален филм, плод на дългогодишно проучване, са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па дьо дьо на Галина Уланова като Белия лебед от 1940 г.

Кадри от живота на Охад Нахарин ще „оживеят” на екрана на 25 септември от 20:30 ч. във филма „Г-н Гага”. Артистичният директор на танцовата трупа „Батшева” е считан за един от най-влиятелните хореографи.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.09.2019 г. 13:24
Посетено:
1753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30156-tants-film-fest-pokazva-12-filma-v-navecherieto-na-kinomaniya