Празници / фестивали

Филм на Мариус Куркински по разказ на Хайтов открива "Киномания"

Кинопанорамата включва и специална вечер на Тео Ушев

Филм на Мариус Куркински по разказ на Хайтов открива "Киномания"

 

◊ МАРИУС КУРКИНСКИ С НОВ ФИЛМ - "ЗАСУКАН СВЯТ"

Филмът “Засукан свят” на Мариус Куркински ще открие 33-ото издание на “Киномания” на 14 ноември в Зала 1 на НДК. Филмът е екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на писателя Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември.

Във филма по разказа на Хайтов ще видим Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Филмът разказва за Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – „Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”.

 

◊ ВЕЧЕР НА ТЕО УШЕВ

Сред акцентите в програмата на Киномания е и „Нарисувай ми тъга“ – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития – българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев „Физика на тъгата“ по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът имаше преди седмица своята световна премиера на фестивала в Торонто, а вчера беше отличен със специална награда в категория „Късометражно кино“ от престижния международен фестивал.  

Другото събитие, с което ще започне вечерта на Тео Ушев, озаглавена „Нарисувай ми тъга“, е музикално-визуалният спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.

 

◊ ПРЕМИЕРНИТЕ ЗАГЛАВИЯ НА “КИНОМАНИЯ”

“Киномания” отново ще има и премиерни заглавия в зала 1. Това са новите филми на двама от големите режисьори в световното кино - на 16 ноември „Един дъждовен ден в Ню Йорк” на Уди Алън; на 23 ноември „Болка и величие“ на Педро Алмодовар.

 

Автор: Момчил Цонев
18.09.2019 г. 09:50
Посетено: 880
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30155-film-na-marius-kurkinski-po-razkaz-na-haytov-otkriva-kinomaniya