Празници / фестивали

Духът на японската кукла Бунраку се пренася в Пловдив и София

Куклено-театралният проект е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Духът на японската кукла Бунраку се пренася в Пловдив и София

 

◊ ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ - 2019

Дните на японската култура в България продължават със седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла Бунраку. Публиката ще има възможност да се наслади на поредица от куклено-театрални представления както в София, така и в Пловдив. Стартът на проекта ще бъде даден на 19.09. (четвъртък) от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Пловдив. Билетите за всички представления могат да бъдат закупени от касите на съответния театър.

Японският традиционен куклен театър, наречен Бунраку, е едно от трите традиционни японски театрални изкуства. Заедно с другите две, Но и Кабуки, той е част от списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Бунраку е различно от всички останали куклени театрални форми по света. То съчетава в себе си три елемента – кукловоди, музикант и таю (разказвач). Целта му е да запази, развива и предава на следващите поколения изкуството на куклената драма. Обединени и в синхрон елементите му представят пред публиката интересни човешки истории по един различен и запомнящ се начин.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на кулутрата 2019, Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japan Fest Foundation.

 

◊ ПРОГРАМА

София:

  • 20 септември (петък), 19:00 ч.

Театър „Българска армия“  – спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“ 

  • 27 септември (петък), 19:00 ч.

Столичен куклен театър – представление и лекция „Духът на японската кукла Бунраку” 

 

Пловдив:

  • 19 септември (четвъртък), 19:00 ч.

Държавен куклен театър - Пловдив – спектакъл „Принцът на морето  и принцът на земята“ 

  • 21 септември (събота), 19:00 ч.

Държавен куклен театър - Пловдив – спектакъл „Топография на японската кукла“

  • 28 септември (събота), 19:00 ч

 Държавен куклен театър - Пловдив – представление и лекция „Духът на японската кукла Бунраку“

 

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук:https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric –ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор: Организаторите
18.09.2019 г. 11:17
Посетено: 722
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30151-duhat-na-yaponskata-kukla-bunraku-se-prenasya-v-plovdiv-i-sofiya