Празници / фестивали

Проверка на грамотността и богата културна програма са част от „Алея на книгата“ - София

10-15 септември 2019 г.

Проверка на грамотността и богата културна програма са част от „Алея на книгата“ - София

 

◊ "АЛЕЯ НА КНИГАТА" - СОФИЯ

След като успешно премина през градовете Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо книжно изложение на открито Алея на книгата” пристига в София на 10 септември (вторник) за своето седмо издание. Мястото на срещата на приятелите на книгите и четенето с белите шатри е обичайната - пешеходната част на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”.

Тази година обаче броят участници е рекорден за изложението - в него ще се включат над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители, разположени в 23 шатри. „Алея на книгата” ще продължи до неделя, 15 септември включително с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Неделима част от „Алея на книгата” - София е Литературният кът, сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори и издатели, представяния на детски книжки, музикални събити, игри и работилници за деца.

Участниците в тазгодишната културна програма саАнтон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова.

Специални събития в рамките на културната програма ще очакват и най-малките читатели - среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна”; среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова, и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”; концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата; среща с преводача на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън - Красимир Проданов; представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче”; игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”; представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова; работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 14 септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, по случай задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Достъпът до всички събития е свободен.

 

◊ КУЛТУРНА ПРОГРАМА

10 септември (вторник)

• 17:00 Литературен кът

Официално откриване на „Алея на книгата“ с участието на Джаз формация „София“.

• 8:30 Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ № 37

Премиера на „Пиле, змия, звяр и дюля”, 4 новели от Петко Симеонов и с думи за книгата от Митко Новков

„Четири новели, в които острото сатирично перо е потопено в мастилото на магическия реализъм. На пръв поглед познати исторически реалии и типажи, покрай които сме минавали и в живота, и из страниците на родната ни литература, изведнъж ни изненадват със странни „измествания“, жестове, реплики, обрати.“ ~ Надежда Радулова

Представя издателство „Жанет 45“

• 19:00 Литературен кът

Представяне на книгата на Светослав Тодоров „Wi-fi-bg bar – сердикийски комикси“

Представя издателство „Колибри“

 

11 септември (сряда)

• 18:30 Шатра №9,  издателство „Хермес“

Среща с автограф с Камелия Кучер

Представя издателство „Хермес“

• 19:00  Литературен кът

Среща с автограф - Добри Божилов представя книгата „Задругата“

Къде изчезват най-добрите български воини няколко години преди падането под робство? Къде е изгубеното злато на Дракула – внукът на най-близкия до Шишман български деспот? Кой превръща един поет с нежна душа и осмиван от московските първенци, в най-страшния цар на Русия? Много отговори, които единствено ще пробудят нови въпроси…

Представя издателство „Лексикон“

 

12 септември (четвъртък)

• 17:00 Литературен кът

„Как да порасна” – стихосбирка за най-малките от Петя Александрова, чудесно илюстрирана от художника Петър Станимиров.

Представя издателство „Ина“

• 18:00 Литературен кът

Издателство „Потайниче”, Катерина Неинска и Светломира Минкова представят новата детска книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”

Представя издателство „Потайниче“

• 19:00 Литературен кът

„Горчиво вино“ – 2019

Евтим Евтимов и Романьола Мирославова – „Заедно“. Ще бъде представена книгата с най-хубавите стихове, а също и най-новите, последните, на една от емблематичните двойки в българската литература. Двамата бяха един до друг в живота, заедно си и отидоха от него. Ще бъдат връчени и наградите от Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино 2019“.

Представя издателство „Персей“

• 19:30 „Дом на киното“, ул. „Екзарх Йосиф“ № 37

Премиера на „Морски записи“ от Антон Георгиев в град София

Представя издателство „Хермес“

 

13 септември (петък)

• 18:00 Литературен кът

Телепатия чрез карти Зенер

Телепатията не е просто дар, а може да се придобие с работа върху себе си - вътрешно усъвършенстване. Семинари и курсове!

Представя издателство „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно

• 18:30 Шатра №9 - издателство „Хермес“

Среща с автограф с Деметра Дулева

Представя издателство „Хермес“

• 19:00 Литературен кът

Отговорният редактор Димитър Тонин ще ви разкаже за новата поредица „Съкровищница на българската наука“

Първите десет книги от поредицата представят изследвания на основоположниците на съвременната българска археология, етнография, изкуствознание, нумизматика.

Представя издателство „Шамбала“

 

14 септември (събота)

• 11:00 Литературен кът

Концерт с песни от поредицата познавателни книжки за детските градини „Чуден свят“ (издателство „Просвета“) в изпълнение на ДВГ „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата.

Представя издателство „Просвета“

• 11:00 Шатра 19

Съботно утро с „Чифтоядците“.

Чешкият феномен, сравним с Хари Потър, е вече в България! Книгата на Павел Шрут и Галина Миклинова спечели сърцата на деца и възрастни в цяла Европа. Внимавайте! Ако пак ви липсва единият чорап, значи те живеят и у вас. Представя преводачът Красимир Проданов.

Представя издателство „Персей“

• 12:00 Литературен кът

Представяне на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън

"Съчко” е приказка в стихове от Джулия Доналдсън, очарователно илюстрирана от Аксел Шефлър. Предназначена е за най-малките, но е интересна и за по-големи деца, както и за техните родители. Съчко е добро същество. Той живее със своята любима Съчка и трите си мили деца в тяхното семейно дърво. Но един ден всичко се обърква! Съчко е отвлечен и поема по дългия път обратно към своя дом, а препятствията са толкова много, че въпреки цялата му упоритост, ще е нужно истинско чудо, за да се прибере при своето семейство. Кой ще му помогне? Приказката внушава уважение към всичко живо, вяра, че обичта винаги побеждава, и създава празнично настроение." Мария Донева (преводач)

Представя издателство „Жанет 45“

• 13:00 Литературен кът

Представяне на детската книга „Софѝя и хвърчащото креватче” - книга с аудио диск

Автор на текста: Момчил Коритаров, автор на музиката: Милен Апостолов

Това е приключенска приказка за малки мечтатели в мерена реч с автор Момчил Коритаров, майсторски илюстрирана от Мартин Петров. Вълнуващата и характерна за различните географски места музика, съпровождаща аудиокнигата, е дело на композитора Милен Апостолов и цигуларя Иван Стайков, а живот на героите вдъхват разпознаваемите гласове на Ненчо Балабанов и Албена Павлова. Книжката е специална и със своята кауза, тъй като всички средства от авторското възнаграждение ще бъдат дарени на Специализирана болница за рехабилитация на ДЦП “Света София”. А сега ви каним да се присъедините към Софѝя в нейното незабравимо пътешествие около света. Готови ли сте? Да тръгваме!           

Представя издателство „Локус“

• 14:00 Литературен кът

Представяне на музикалната биографична книга „Аз, Остава“ (Scribens, 2019,) с участието на Свилен Ноев от група „Остава”.

Представя издателство „Scribens

• 15:00-17:00 Литературен кът

Написаното остава, пиши правилно!

Проверка на грамотността! Умеем ли да пишем правилно!? Заповядайте, за да проверим!

Представя Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН

• 17:00 Литературен кът

Издателство „Потайниче” и кралицата на романтичната проза Стефана Белковска представят горещия летен роман „Любов в Хавана”

Представя издателство „Потайниче“

• 18:00 Литературен кът

Издателство „Клевър Бук“ ще забавлява децата с гатанки и интересни логически загадки. Ще трябва да откриват път през лабиринти, да упражняват наблюдателността и логиката си. Родителите са добре дошли при нас! Ще има забавления за всички!

Представя издателство „Клевър Бук“

• 18:30 Шатра №9 издателство „Хермес“

Среща с автограф с Татяна Попова

Представя издателство „Хермес"

• 19:00 Литературен кът

Представяне на юбилейната беседа на Учителя – Беинса Дуно „Мировата любов“ по случай 100 години от изнасянето ѝ във Велико Търново през 1919 година

Представя издателство „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно

 

15 септември (неделя)

• 11:00 Литературен кът

Представяне на 2 нови книги за деца и възрастни от Ирина Каракехайова: „Азбука“ и „Племето на майките“

Представя издателство „Колибри“

• 12:00 Литературен кът

Работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори)

Представя издателство „Колибри“

 

 * * *

„Алея на книгата“ - София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. 

Медийни партньори: Радио Njoy, bTV радио, Джаз ФМ, „Мама Нинджа”, „Първите седем”, „Площад Славейков”, „Аз чета”

Организатор: Асоциация „Българска книга”

 

Автор: Асоциация „Българска книга“
09.09.2019 г. 18:48
Посетено: 1190
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30125-proverka-na-gramotnostta-i-bogata-kulturna-programa-sa-chast-ot-aleya-na-knigata-sofiya