Празници / фестивали

Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август до 7 септември

Историята на „Плаващите кейове“ ще открие филмовата програма на "Аполония" 2019

Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август до 7 септември

 

◊ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ" 2019

Изобилие от най-различни културни събития ще завладеят морския град Созопол от 29 август до 7 септември на най-големия арт фестивал у нас – Празниците на изкуствата „Аполония“ 2019. Над 70 на брой ще бъдат събитията през 35-ото юбилейно издание на фестивала.

Тазгодишната кино програма ще бъде открита с уникалния филм „Да ходиш по вода“, който разказва за пътя към осъществяването на един от най-мащабните арт проекти, „Плаващите кейове“, и неговия създател Христо Явашев – Кристо. Зрителите ще имат невероятната възможност да се пренесат в Италия на езерото Изео, където мечтата на безброй хора да ходят по вода става реалност. Филмът за сбъдването на една смела идея, зародила се още през 1970 г., е дело на изключително талантливия български режисьор Андрей Паунов и ще бъде показан на 30 август от 23:00 часа в читалище „Отец Паисий“.

Друг ключов акцент в програмата ще бъде концертът на харизматичния Васил Петров. Един от най-обичаните български поп и джаз изпълнители ще озари с таланта си сцената на Амфитеатъра в Созопол на 4 септември от 21:00 ч. Васил е сред любимите изпълнители на Фестивала и по повод юбилея на Празниците на изкуствата е подготвил специална програма, включваща едни от най-големите му хитове в изцяло нов аранжимент. „Бряг за двама“, „Подслон в дъжда“, „Другият“ са само част от песните, на които публиката ще може да се наслади в лятната вечер.

Публиката на Фестивала ще чуе любимите на поколения българи музикални групи – Б.Т.Р, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, ФСБ, Биг бенда на БНР и много други. Концертите на групите ще са в Амфитеатър „Аполония“. Повече информация може да откриете в официалната програма на Празниците на изкуствата 2019 г.

Като продължение на програмата за 35-ата си годишнина, Фондация Аполония организира съвместно с НДК грандиозен концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди в София. Мащабното събитие ще се проведе на 18 октомври в Зала 1 на НДК. Билети за концерта могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg и eventim.bg.

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/
И на Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

* * *

За "Аполония":

Празници на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.08.2019 г. 17:16
Етикети:
фестивалСозополФондация Аполония
Празници на изкуствата "Аполония 2019
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30079-nad-70-kulturni-sabitiya-shte-zavladeyat-sozopol-ot-29-avgust-do-7-septemvri