Празници / фестивали

CineLibri с пето юбилейно издание от 5 до 20 октомври

Фестивалът обявява и конкурс за късометражен филм

CineLibri с пето юбилейно издание от 5 до 20 октомври

 

◊ 50 ФИЛМА ЗА "CINELIBLI" 2019

Петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал “CineLibri” ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври. CineLibri 2019 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.

Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми.

Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза.

 

◊ КОНКУРС ЗА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway.

 

◊ УЪРКШОП ЗА СЦЕНАРИИ

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе Международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий” с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
30.07.2019 г. 12:25
Етикети:
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30028-cinelibri-s-peto-yubileyno-izdanie-ot-5-do-20-oktomvri