Празници / фестивали

"Княз Игор" - първата премиера на ММФ "Варненско лято" 2019

Диригент постановчик е Маестро Борислав Иванов

"Княз Игор" - първата премиера на ММФ "Варненско лято" 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Княз Игор" - първата премиера на ММФ "Варненско лято" 2019

Оперният модул на ММФ „Варненско лято“ 2019 започва на 2 юли, 21.00 ч., Опера в Летния театър с "Княз Игор" от Александър Бородин, постановка на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна. 

Диригент постановчик е високоуважаваният доайен на българските диригенти, Маестро Борислав Иванов, който с варненската си постановка на "Княз Игор" от 1977 г. жъне огромен успех в Палма де Майорка, след което, в продължение на много години, България става постоянен участник в международния фестивал на острова. 

Гост диригент сега е Григор Паликаров. Режисьор и сценограф Кузман Попов. Костюмограф Лора Маринова. Хореограф Светлана Тоншева. Диригент на хора Цветан Крумов. Асистент-режисьор Сребрина Соколова.

В ролите: КНЯЗ ИГОР - Свилен Николов; ЯРОСЛАВНА – Димитринка Райчева; ВЛАДИМИР – Валерий Георгиев, КНЯЗ ГАЛИЦКИ – Пламен Димитров; КОНЧАК - Евгений Станимиров; КОНЧАКОВНА - Михаела Берова и др. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА 

Александър Бородин (1833-1887), известен освен като композитор, още като медик, химик и учен, пише 18 години либретото и музиката за операта „Княз Игор“, но не успява да я завърши. След кончината му над увертюрата и оркестрацията работят Н. Р. Корсаков и А. К. Глазунов, но авторството остава за Бородин. Шедьовър на руската класика, "Княз Игор" е мащабно платно за героизъм и достойнство, основан върху руския средновековен епос „Слово за полка на Игор“ от XII век.

„За пръв път изпълнявам тази роля и се надявам да съм влязъл подобаващо в образа на Княз Игор, един уважаван владетел и верен съпруг, донякъде идеализиран, във всеки случай достоен за подражание. Арията, която най-добре го характеризира е „Дайте мне свободу“. Войската му е разбита, той е в плен, но не се отказва от мисията си да освободи Русия: „Дайте ми свободата и аз ще изтрия своя позор, ще върна на Русия славата“. Свободата му е необходима не заради самия него, а заради родината", споделя  размишленията си върху своя герой баритонът Свилен Николов.

Негова партньорка в ролята на Княгиня Ярославна е сопраното Димитринка Райчева, за която „Ярославна е едно истинско съкровище, много чиста и обичаща жена. Основен детайл в нейния характер е голямата й любов към Княз Игор. През цялата опера това е нейната драма, тя го изпраща в битка с враговете и изплаква по него очите си. „Плачът на Ярославна“ е една от най-известните й арии, наситена с лирични нюанси. Като вокален образ Ярославна изисква висш пилотаж, който съчетава едновременно много техника и нежност.“

„Докато Ярославна е хрисима, вярна, добра, брат й, Княз Галицки се държи непристойно, отвлича девойки, възползва се от тях и т.н. Ярославна се опитва да го вкара в правия път и да го вразуми, но без успех. Галицки дори я заплашва, че ако съпругът й Княз Игор не се върне от война, нещата в кралството коренно ще се променят. Мнозина са готови да последват Княз Галицки и да го провъзгласят за господар, само и само да получат  обещания от него разгулен  живот. Интересна роля, в която има какво да се покаже както в драматургично, така и във вокално отношение“, допълва характеристиката на основните персонажи баритонът Пламен Димитров – Княз Галицки.

Постановката на Държавна опера Варна впечатлява със сценографията на Кузман Попов, основана върху иконопис от XII век, намерен край Новгород, историческото място на действието, разкошните костюми на Лора Маринова, които непосредствено въвеждат в епохата и характеризират персонажите, както и оригиналната хореография на Светлана Тоншева за Половецките танци, която откроява високото ниво на балетната трупа при Държавна опера Варна.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.06.2019 г. 17:27
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29953-knyaz-igor-parvata-premiera-na-mmf-varnensko-lyato-2019