Празници / фестивали

Театрален фестивал „Дебюти на границата на текста“ – I част

23, 24 и 28 юни 2019, Къща-музей „Андрей Николов“ към Националната галерия

◊ СЪБИТИЕТО

Театрален фестивал „Дебюти на границата на текстаI част

23, 24 и 28 юни 2019
Къща-музей „Андрей Николов“ към Националната галерия

„Дебюти на границата на текста“ събира в рамките на театрален фестивал дебютни спектакли и първи представяния на българска сцена на пиеси и сценични версии, които стъпват на гранични междужанрови пространства и провокират традиционните представи за обхвата на словото и текста.

„Дебюти на границата на текста“ е проект на Център за култура и дебат „Червената къща“, подкрепен от Програма „Култура“ на Столична община, с медийното партньорство на онлайн медията „Дневник“, който се изпълнява в партньорство с Националната галерия. Провежда се в Къща-музей „Андрей Николов“ към Националната галерия на адрес: София, ул. „Любен Каравелов“ 15.

Първата част на фестивала е през юни 2019, а втората - през септември-октомври 2019.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЛИТЕ

Три думи от Бесарабия

премиера
23 юни | неделя | 19:30 | бг | Червена зала | вход: 8/6 лв.

Премиерно представяне и дебют на всички участници

Документален пърформанс - разказ за едно пътешествие из села и градове на Бесарабия, съотнесен със стари български и с възрожденски текстове. Вариации върху темите за границите на езика, народното и културното самосъзнание, паметта, опозицията свое – чуждо. Презентация на любителска трупа с бесарабски българи, живеещи в България. След пърформанса - разговор с участниците.

Участници: Радко Ковачев и Атанас Йонков (пътешественици), Наталия Деренжи (бесарабска българка), Галин Георгиев (фолклорист), Ценка Кучева (ръководител на проекта). С подкрепата на Дружество „Родолюбец“.

*

Театър „Друга линия“ представя:

Дневник на скръбта

по Ролан Барт

24 юни | понеделник | 19:30 | бг | Червена зала | вход: 12/10 лв.

Първа сценична версия на текста в България

Пърформанс, следващ текста на потока на съзнанието. След смъртта на майка си Ролан Барт започва да води дневник, в който изследва състоянието си на скръб в продължение на близо две години.

„Дневник на скръбта“ е опит върху съпреживяването. Движени от въпроса доколко можем да съпреживеем чуждата болка и изобщо способни ли сме да чувстваме извън себе си, екипът създава ситуация на приближаване към жестовете на скръб. Това е опит да откъснем баналността и сантимента от болката и да видим какво стои зад тях.

Ролан Барт (1915-1980) е френски мислител, семиолог, философ. Сред по-важните му книги се открояват „Подготовката на романа“, „Системата на модата“, „Митологии“, „Нулева степен на почерка“ и други. „Дневник на скръбта“ е недовършен ръкопис.

Пърформансът е реализиран с любезното съдействие на издателство АГАТА-А. 

Участват: Дайана Димитрова и Виктор Ганчев
Сценограф: Кети Маринова
Музикално оформление: Любомир Минчев, Георги Атанасов–Minstrell и Кети Маринова
Режисьор: Стефан Прохоров

*

BigBanda Soundscapers и Театрална Компания МОМО представят:

Каспар

от Петер Хандке

28 юни | петък | 20:00 | бг | Червена зала | вход: 12/10 лв.

Първо сценично представяне в България


Провокативната пиеса на Петер Хандке, определяна най-често като „антипиеса“, се представя за пръв път на българска сцена. Намерено е 16-годишно момче, което не говори и постепенно се научава да говори под въздействие на своите „учители“.

Каспар. Човекът-мистерия, детето, идиотът, невинният, измамникът, животното, богът, празният лист, първият и последният жител на планетата. Какво е да си човек? Какво е словото, думата, изречението? Как формират? Какво дават, какво вземат? Петдесет години след написването на един от най-енигматичните текстове за театър на двадесети век, четирима независими артисти надникват в мистерията...

Един спектакъл на: Александър Митрев, Александър Евтимов – Шаманчето, Иван Николов opnn, Веселин Димов
Текст: Петер Хандке
Превод: Владко Мурдаров
Глас: Живко Джуранов

 

Автор: Център за култура и дебат "Червената къща"
20.06.2019 г. 15:54
Посетено: 874
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29893-teatralen-festival-debyuti-na-granitsata-na-teksta-i-chast