Празници / фестивали

Фестивал „Етюди и приятели“ - четвърто издание

19-30 юни 2019

Фестивал „Етюди и приятели“ - четвърто издание

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал „Етюди и приятели“ - четвърто издание

 19-30 юни 2019

 Фестивал „Етюди и приятели“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и Фондация "Етюд", в партньорство с ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс и галерия "Етюд".

Програма:

19 юни (сряда) 19:30 ч. „Съвършено розово“ - идея и реализация: Ива Свещарова, с Ива Свещарова и Виолета Витанова
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Продукция на Ива Свещарова, Информбюро и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Номинация за награда ИКАР 2019 в категория "Съвременен танц и пърформанс"

Драматургичен консултант: Елена Бото (Германия/Португалия)
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Сценография: Ралица Тонева
Графичен дизайнер: Георги Флоров
Комуникация: Кремена Христова и Ина Дублекова (Културна фондация А25)

"Съвършено розово" се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло, възприемането му отвън чрез съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото и неговото вътрешно състояние на бунт, което предизвиква безпокойство, оживление, сила и дори ярост. Тяло като обект и субект, въвлечено в желанието да се осъществи, да се сътвори отново.

Ива Свещарова завършва „Хореография и Пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично и сценично изкуство” в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. През 2006 г. е стипендиант на DanceWeb. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия. Ива Свещарова е автор и съавтор на повече от 10 представления. Ива Свещарова е съосновател на Номадска танцова академия и на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма Култура” на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата, и със съдействието на галерия „Етюд”, Гьоте-институт България и Национален дворец на културата - НДК.

 

20 юни (четвъртък) 19:30 ч. Не-видим- хореография и изпълнение: Зорница Стоянова, САЩ
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Не-видим е потапяне в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина. Зорница се превръща в бежанец, който иска да стане част от този лъскав нов свят, а бляскавият материал е метафора за Aмериканската (западната) мечта. Спектакълът е почти автобиографичен и отчасти основан на бежанската криза в Европа и САЩ. Не-видим разглежда разочарованието от западния свят, въпреки фантастичното, красиво и в крайна сметка измамно пътешествие до  „обещаната земя”.

Зорница Стоянова (САЩ/България) живее във Филаделфия, САЩ, където се занимава със сценичното изкуство.  От 2006 г. тя работи като хореограф, куратор, осветител и видео дизайнер и създава, продуцира и представя спектакли и видео под името Here[begin] Dance. Тя преподава „Техника за импровизационно изпълнение“, „Танц за камера“ и „Композиция“ във Филаделфия, Франция, Унгария и родната си България.

 

21 юни (петък) 19:30 ч.  VOYAGER идея, хореография и изпълнение: Деница Дикова, с участието на Васко Трила, Испания
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Както физическо, така и виртуално преживяване, разнопосочно развиващ се модел от изпълнители, звук, движение, светлина и зрители. Място, където артистите преминават през абстрактна трансформация и придават форма на пространството чрез стени, ъгли и мебели. Настояще със своите контрасти. 

Васко Трила е един от най-активните и креативни барабанисти от Барселонската сцена. Записал е повече от 40 албума, вариращи от импровизация, джаз рок до прогресивен рок метал и ембиент музика. Музикант с богат опит и международна кариера, развиваща се най-вече на полската, холандската и португалската сцена.

Деница Дикова е хореограф и танцьор в областта на внезапната композиция и импровизацията. Изучава и изследва различни танцови техники: съвременен танц, импровизация, контактна импровизация, релиз техники, йога, бойни изкуства. През последните години се изявява и като фотограф. Работи на свободна практика, един от основателите на организацията Garage Collective в България. В момента Деница живее в Барселона, където заедно с Глория Рос работят в полето на спонтанната композиция.

Представлението гостува с подкрепата на Фондация "Етюд"

 

22 юни (събота) 19:30 ч. „Произведени за щастие“ - идея, реализация и изпълнение: Вили Прагер и Ива Свещарова
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

ИКАР 2019 в категория "Съвременен танц и пърформанс"
Драматург: Ивана Ивкович (Хърватия)
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Осветление: Ралица Тонева
Графичен дизайн и костюми: Георги Флоров
Комуникация: Кремена Христова и Ина Дублекова (Културна фондация А25)


Произведени за щастие е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят: щастието. Според популярното разбиране всички знаят какво е щастие и то означава едно и също за различните хора. На сцената Ива Свещарова и Вили Прагер се заемат със задачата да произведат щастие. Но не в „7 стъпки”, а в едночасов сеанс. За целта са екипирани с топки против стрес, шампанско и други приятни, стимулиращи средства.

Ива Свещарова и Вили Прагер са утвърден тандем в съвременния танц и пърформанс в България. Заедно, поотделно и в сътрудничество с различни артисти от страната и чужбина, те са автори и съавтори на повече от 10 представления. Носители на награда “Икар” 2018 за ''shamebox'' и „Икар” 2019 за „Произведени за щастие”. Свещарова и Прагер са част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, съоснователи на „Номадска танцова академия”, както и на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Продукция на Фондация „Брейн Стор Проджект” и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата, в партньорство с Национален дворец на културата и със съдействието на Гьоте-институт България

 

23 юни (неделя) 19:30 ч. „Методът на г-жа Лидияпремиера - идея и реализация: Галина Борисова с участието на актрисата Лидия Стефанова 
Галерия "Етюд"

Какво се случва, когато  живеем в изолации, понеже светът вече няма какво повече да ни каже? Когато птиците не са част от съдбата ни, а са само текст в монолог на една актриса. Какво се е случило или не се е случило в живота ни, или какво е да си Лидия? И всичкото това подреждане и пренареждане за какво е, когато ни се мълчи или говори, но нямаме добър сценарий? Какво е, когато кучето ти е умряло, а котката не обича Джамбазови? Едно приключение в крайно подходящ момент, в който е задължително да присъствате. - Галина Борисова

С финансовата подкрепа на Фондация "Етюд" и в партньорство с Галерия "Етюд"

 

24 юни (понеделник) 19:30 ч. Hello. I like you. Now, agree with me.
Идея и реализация: Лорън Уорхол Колдуел и Ани Колиер, в сътрудничество със Сара Морси САЩ
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Американка и българка се срещат на грешното място, но в точното време. Щастлива случайност или вик за помощ? Объркването става още по-голямо с пристигането на втора американка. Дали трите говорят за едни и същи неща? В комични ситуации, като в разговора даже се прокрадва и политика. „Здравей! Харесвам те! А сега се съгласи с мен!“

Лорън Уорхол Колдуел е актриса и режисьор в театъра повече от 30 години. Има бакалавърска степен по режисура и дизайн и магистърска степен по актьорско майсторство. Била е артистичен директор на „Hippоdrome Theatre, Гейнсвил, Флорида. Уорхол напуска театъра, за да търси повече свобода в творческите си начинания. Тази новооткрита свобода я връща на компютъра, където започва да пише собствени пиеси.

Сара Морси е дългогодишен асоцииран артист и работи едновременно с два американски регионални театъра -  The Hippodrome Theatre и Florida Repertory Theatre. Изявява се а различни  сцени в САЩ, като участва в класически американски пиеси на Лилиан Хелман, Юджийн О'Нийл, Едуард Олби, Артър Милър и Тенеси Уилямс, както и в съвременни творби на Ан Рул, Ейми Зои Лауфер, Лукас Хнат, Терънс Макнали, Тони Кушнер и много други.

Ани Колиер е учредител на фондация Етюд и повече от 15 години подкрепя български независими проекти. Живее в САЩ, където танцува за Данс Алайв, Гейнсвил. В последните години се изявява и като фотограф за различни американски танцови компании. Инициатор на  фестивал „Етюди и приятели“ и стартирането на галерия Етюд. Учредител на награда „Колиер“.

Представлението се осъществява с подкрепата на Фондация "Етюд" и Black C ART Gallery, FL, USA

 

24 юни (понеделник) 16:30 ч. изложба, видео и разговор с Гун Лунд (Швеция) в галерия Етюд

Гун Лунд ще представи фотографии от обширната си работа в областта на танца. Със своите мащабни сайт-спесифик творби, заниманията ѝ с наука и изкуство, съвместната работа с архитекти, визуални артисти и дългият опит в съвременния танц – 40-годишната практика прави от подобно събитие повече от изложба. Гун Лунд ще представи работата и идеите си, както и своя поглед към шведската танцова сцена и ще покаже танцови филми в рамките на програмата.

Гун Лунд е пионер в шведския съвременен танц. Винаги търси оптималното пространство за творбите си, независимо дали става дума за сцена в театър, или за изоставена индустриална сграда, или за самата природа – скалите край морето или езерото. Заедно със съпруга си - лекар участва в проекти, свързващи изкуството и науката. Днес тя управлява E = mc2 DanceCompany и е артистичен директор на “3rd floor” - танцово артистично пространство в Гьотеборг, Швеция.

 

25 юни (вторник) 19:30 ч.  “Heroes” - концепция, хореография и изпълнение: Джон Скот, Ирландия
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Звукова среда Ясем Хинди
Външен поглед Матео Фарджон

Джон Скот хореограф/танцьор/оперен тенор, създава първото си голямо соло след ‘The Bowing Dance’, като използва вселената на германските оперни герои: Бетовеновия „Фиделио”, Вагнеровите „Валкюра” и „Зигфрид”, „Вълшебният стрелец” на Вебер. Скоте учил и работил с новаторката в танца и работата с глас Меридит Монк. Създава преживяване, танцова материализация на музика чрез материалността на удивителния си глас, за да покаже два Аз-а – човешки и митологичен. Музиката обрисува герои, които се борят с невъобразими тъмни сили и завладяват мрака, като успоредно с това се развива и идеята за бягство. „Герои” е оформен със сътрудника на Джонатан Бъроуз Матео Фарджон.

Танцовата компания Джон Скот е основана през 1991 г. Джон работи в Дъблин както със ирландски и международни танцьори, така и с бежанци от Африка и Близкия изток. Eдин от пионерите в танца в Ирландия. Работата му е насочена към разнообразието, любовта, метафизиката. Скот е една от темите на 52 портрета на Джонатан Бъроус, Матео Фаргион и Хюго Глендининг – проект, продуциран от Садлърс Уелс, Лондон.

Танцовата компания Джон Скот е подкрепена от Артистичен съвет на Ирландия. Представлението „Герой“ гостува с подкрепата на "Култура" Ирландия и посолството на Ирландия в София, България

 

26 юни (сряда) 19:30 ч.  “Digital Footprints” - идея и хореография: Гун Лунд, с участието на Олоф Першон, Хана Карлсон, Ребека Евън, Швеция
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

"Digital Footprints" премиера от 2019 г. е игриво и красиво представление, интерактивна хай-тек игра с трима танцьори. Техните тела - скоростта, силата и посоката на движението им в пространството определят моделите, образите и звука на изпълнението. Тази работа поставя важни въпроси за взаимодействието в нашето общество, кой управлява, кой контролира… отвъд това зрителят може просто да се наслаждава на красотата на движенията и образите. Техниката, прожекциите и музиката са разработени заедно с Оке Пармеруд - друг пионер в електроакустичната музика и видео.

Гун Лунд е пионер в шведския съвременен танц. Заедно със съпруга си - лекар участва в проекти, свързващи изкуството и науката. Тя има какво да каже за условията на живот, изменяйки или поставяйки под въпрос перспективата, която зрителите приемат за даденост. Днес тя управлява E = mc2 DanceCompany и е артистичен директор на “3rd floor” - танцово и артистично пространство в Гьотеборг, Швеция

Представлението гостува с финансовата подкрепа на Културен борд на град Гьотеборг, Регион Västra Götaland, Шведски Артистичен Съвет, Шведски артистичен съвет за стипендии по изкуства, Шведски съвет на изкуствата

 

27 юни (четвъртък) 19:30 ч. „Това е всичко“ - идея и реализация Галина Борисова, с участието на Александра Спасова, Деница Даринова, Силвия Станоева, Стефан А. Щерев галерия Етюд

Това е всичко е постмодерен инсталационен пърформанс или по-скоро лупнат трейлър и клето зрелище едновременно и безспорно.

Ние тук съществуваме заедно и с всичките общи усилия симултанно се опитваме да ви кажем, че всичко може да е хореография, сценография, музика, технология, важното е да има „електричество“.  И ток. И кабели. И сезал. И най-вече интернет. Ние манифестираме живота.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фонд Мобилност” към НФК. Спектакълът е част от проекта „Три3ависим” – инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България. В партньорство с галерия Етюд.

 

28 юни (петък) 19:30 ч. “Off the wall” - идея и хореография: Олоф Першон, с участието на Олоф Першон, Хана Карлсон, Ребека Евън, Швеция, “See you somewhere” идея и изпълнение: Олоф Персшон, Швеция
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Off the wall е серия от работи с филтри от течни кристали върху стъклени повърхности, които могат да променят стъклото от прозрачно към дифузно. Пространството е разделено от прозрачна стена. Възприемането на хореографията се променя заедно със стената и програмиранoто й включване и изключване. Тази особена чувствителност на прозореца свързва публично и частно. Множество индивидуални движения се поставят в абстрактна структура, повлияна от разбирането за танца като форма, в която движението има смисъл само по себе си. Артистите Олоф Першон и Дейвид Сабел си сътрудничат с танцьорите: Хана Карлсон, Ребека Евън и Олоф Першон. Програмиране: Дейвид Сабел, Инсталация: Бьорн Алпстен, мениджър: Анна Стигерт.

See you somewhere

Концепция и хореография: Олоф Першон в сътрудничество с Робин Рембо, звукозапис и Елена Фредриксон, моден дизайн

“Безсмислено и Случайно, Рейв и Свобода. Ние сме навсякъде и никъде, с някой друг, някъде другаде.” -  Олоф Першон

Това е изказване на хореограф от първото рейв поколение, поставено в нов контекст. Кратко соло, развито в самостоятелна работа – хореография, която се променя във времето спрямо различни градски пространства. Работа за актуалните промени в онова, което считаме за център или периферия. Звуковата среда е изградена от аудио записи на постоянно менящите се условия на живот, като дигитално се добавят нови слоеве и смисли. Повтарящите се движения се обработват и фокусират в произволна структура.

Олоф Першон работи и живее в Гьотеборг, Швеция. Завършва Колеж по изкуства в Еребро и Академия за изкуства Валанд – университет Гьотеборг. Произведенията са показани в Galerie W57, Dnipropetrovsk Museum of Art, Göteborgs Konsthall, Dia Center for Arts, Art Safari, Animal Gallery, Fylkingen, NRW Forum Düsseldorf, Örebro Konsthall, Röda Sten Konsthall, Swedish style in Tokyo, Galleri Westberg / Spåman with more. Olof Persson is Artistic Director of 3rd Floor Dance & Art space, Göteborg, Sweden. Olof Persson е артистичен директор на пространство “3rd Floor Dance” в Гьотеборг, Швеция

Гостуването на двата проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Културен борд на град Гьотеборг, Регион Västra Götaland, Шведски Артистичен Съвет, Шведски артистичен съвет за стипендии по изкуства, Шведски съвет на изкуствата

 

29 юни (събота) 17:30 ч. Изложба на Ани Колиер, Лиляна Дворянова и Галина Борисова

Една съвместна непретенциозна изложба от недовършени постери, колажи и позабравени фотографии.

Ани Колиер е учредител на Фондация „Етюд“. Живее в САЩ, където танцува за Данс Алайв, Гейнсвил и различни независими проекти. Инициатор на  фестивал „Етюди и приятели“ и  стартирането на галерия Етюд. Учредител на награда „Колиер“.

Лиляна Дворянова работи от години в областта на илюстрацията, графичния дизайн, графиката, фотографията и живописта.

Галина Борисова нарича себе си „хореограф мутант“. Като независим артист създава повече от 40 спектакъла, показвани в Европа и САЩ. Пише редовно в блога си „Лични предпочитания за танц”.

Представлението се осъществява с подкрепата на фондация Етюд и Black C ART Gallery, FL, USA

19:30 ч. Филм за Фео Мустакова в галерия Етюд

Ани Колиер и Галина Борисова се срещат с Фео, когато тя е на 98 години, на терасата в нейната къща. Разговорът им продължава повече от 3 часа. Те са очаровани от спомените на балерината Фео Мустакова  (1909-2011), която е била директор на Музикален театър „Стефан Македонски“. Мустакова учи балет в школата на руската емигрантка Олга Преображенска в Париж. Партнира си със звезди като Мистингет, Шарл Боайе, Жозефина Бекер и др. Работила е за „Фоли Бержер“ и „Лидо“. Гастролирала е и в Софийската опера като солистка.

19:30 ч. Кратки филми на Зорница Стоянова  в галерия Етюд

Geometries of Time (4m40s)

Геометрия на времето е експериментален танцов филм, част от Body Etudes – изследване, съчетаващо танц и филмови ефекти. Чрез множествеността и ехото на движещия се образ, Зорница създава нови абстрактни ачини за възприемане на тялото.

Dark Matter (7m 40s)

Тъмна материя е експериментален сюрреалистичен филм. Непрекъснато променящи се перспективи, движещи се гледни точки, и абстракции на тялото създават един нов различен свят.  

Elsewhere (нов филм 7м 30сек)  

Другаде е сюрреалистичен танцов филм. Какво е вътре в нас и какво извън? Филмът наслоява образи на женското тяло, природата и архитектурата и изобразява мечтата да бъдеш някой друг, някъде другаде. Възможно ли е да обитаваме множество реалности?

 

30 юни (неделя) 19:30 ч.  „Хи-Ро-Ши-Ма“, дебютен проект на Дарина Стоименова/ Стодара и с участието на Емона Илиева
галерия Етюд

Моноспектакъл по „Хирошима, моя любов” на Маргьорит Дюрас в превод на Златка Тименова Сценична адаптация и режисура: Stodara

Участва: Емона Илиева
Художествен ръководител: Ани Васева
Сценография и костюми: Stodara

„Хи-ро-ши-ма“ Моноспектакълът се занимава с това как едно човешко същество (на пръв поглед непокътнато отвън), травмирано от преживения краен ужас по време на Втората световна война и „разрушено отвътре”, взема решения за живота, когато всички ориентири в реалността са изгубили своя смисъл в една крайна проява на човешката глупост и жестокост – война, унищожение на живи същества; човешко същество, което извървява трудния път между желанието, страстта, отчаянието, надеждата и разрушението.

Дарина Стоименова - Stodara Магистър, програма „Театрално изкуство и общество”, Режисура, НБУ, София. Моноспектакълът „Хи-ро-ши-ма” е нейният дипломен спектакъл и професионален режисьорски дебют. Асистент-режисьор е на „Летене“, автор Оля Мухина, ДКТ Враца, реж. Възкресия Вихърова, хор. Росен Михайлов, премиера 19.12.2017 г.

Емона Илиева учи една година при проф. Н. Сейкова в НАТФИЗ. Завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в Театрален колеж „Любен Гройс“. Работи в трупата на Драматично-куклен театър Враца. Участва на различни международни фестивали, както и в независими проекти. През 2018г. е приета в работната програма на  „Гротовски център и Томас Ричърдс“, Понтедера, Италия. Стипендиант с ментор реж. Явор Гърдев в област „Театър“ на фондация „Културни Перспективи“ за 2019г.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на НДФ “13 века България" и с любезното съдействие на театрално Сдружение “Метеор” и ХаХаХа ИмПро Театър

 

Автор:
Галина Борисова
Публикация:
14.06.2019 г. 13:21
Етикети:
галерия Етюдсъвременен танцтеатрални представлениядокументален филмизложби
Фондация "Етюд"
Фестивал „Етюди и приятели“
филми за танц
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29853-festival-etyudi-i-priyateli-chetvarto-izdanie