Празници / фестивали

"Нощ на музеите и галериите" в Пловдив се завръща на 13-15 септември

Нощта представя 130 специални събития в 75 пространства в Пловдив

"Нощ на музеите и галериите" в Пловдив се завръща на 13-15 септември

 

◊ НОЩ В ПЛОВДИВ ЗА 14-И ПЪТ

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив” се завръща с 14-о издание на 13, 14 и 15 септември 2019 г. след едногодишно прекъсване. Нощта в Пловдив ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.

Мотото на това издание е “Общо място”. Коя и каква е нашата идентичност, пазим ли и как семейната памет, смеем ли да преминаваме личните си граници и кога - това са основните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 г.

 

◊ АКЦЕНТИ В НОЩТА В ПЛОВДИВ

Основните акценти са в кураторската програма, съставена от Владия Михайлова (галерия “Васка Емануилова”, филиал СГХГ). Част от тях ще влязат през “задния вход” на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта. Ще видим работата на обещаващи артисти от Австрия и България, представена от кураторите на Колекция EVN в централната част на града. Отново ще отвори врати Детмаг “Снежанка” с изложбата "Open Art Files", посветена на историята на съвременното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

По традиция още от 2005 г. пловдивските музеи, галерии и ателиета ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини - също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

"Нощ Пловдив" включва също така програма "Клуб и музика" и детска програма, т. нар. Малка НОЩ.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.06.2019 г. 13:02
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29843-nosht-na-muzeite-i-galeriite-v-plovdiv-se-zavrashta-na-13-15-septemvri