Празници / фестивали

Второ издание на столичния фестивал SoFest

14-16 юни 2019. Три дни изкуство и музика от Балканите

Второ издание на столичния фестивал SoFest

 

◊ СЪБИТИЕТО

Второ издание на столичния фестивал SoFest

Второто издание на фестивала SoFest  ще се проведе от 14 до 16 юни в Кино клуб Кабана (до НДК) и ще продължи да следва вече поставените цели от миналата година - да предлага богата международна културна програма.

В рамките на трите фестивални дни публиката ще се срещне с обичани и известни музиканти от България, Северна Македония и Гърция и ще се наслади на три уникални  джаз, рок, dRom и фюжън концерти.

На 14 юни в 19:30 ч. на сцената заедно ще стъпят три оркестъра от три държави, за да предложат уникален балкански джем сешън, пресъздаващ фолклор и цигански ритми и предлагащи уникално музикално пътешествие из Балканите. Тони Китановски Трио (Северна Македония), Танос Ставридис dRom Kвартет (Гърция) и Теодосий Спасов Джаз Квинтет (България) със специален гост - джаз певицата Мирослава Кацарова. Трите оркестъра ще пресекат границите на времето и пространството, пречупвайки ритмите през уникалния подход на всеки от музикантите.

На 15 юни в 20:00 ч. публиката ще има удоволствието да се докосне до музиката на магнетичната Хилда Казасян и джаз музикантите Живко Петров, Михаил Йосифов, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

На 16 юни в 20:00 ч. група Акага ще провокира лятно-танцувалното настроение със своята жива и колоритна музика.

Избраната локация е откритата лятна сцена на Kino & Bar Cabana, която ще ни даде възможност да посрещнем лятото в сърцето на София с прекрасна музика и настроение.

Цените на билетите са само по 15 лв (20 лв на врата). Организаторите предлагат и фестивален билет за трите концерта на цена от 36 лв.

Детска програма

За децата е подготвена дневна програма с множество арт ателиета и театрални постановки. Децата ще могат да опитат да свирят на различни музикални инструменти, ще създават роботи, ще правят различни химически опити, ще се забавляват с Монтерсори игри, ще рисуват, ще открият, че математиката може да бъде забавна, ще правят йога. Всички прояви в детската програма от 10:00 до 17:00 час през целия уикенд са с вход свободен.

Повече информация за програмата ма фестивала: http://sofest.avgroup-bulgaria.com/

 

◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

SoFest e балкански фестивал, който си поставя за цел да представя интересни културни събития от България и страните от Балканския полуостров. Фестивалът се провежда за първи път през май 2018 в рамките на пет фестивални дни, на различни места в София и представя както концерти и театрални постановки, така и интересна детска програма. Тогава специално за фестивала беше създадена Международна формация Western BalkansBandBG, в която участват световноизвестни музиканти от България (Теодосий Спасов – кавал, вокал), Северна Македония (Влатко Стефановски – китара, вокал) , Сърбия (Васил Хаджиманов - клавишни), Черна гора (Йелена Йовович - вокал), Босна и Херцеговина (Амар Чешляр - барабани) и Албания (Дритан Хекурани – бас - китара). Нейният първи концерт, с който бе открит SoFest 2018, предизвика голям интерес не само сред българската публика, но и сред чуждестранните жители и гости на столицата ни. След фестивала групата продължи своя живот и бе избрана да закрие българското председателство на съвета на ЕС, а на 1 юни тази година изнесе концерт в Античен театър Пловдив в рамките на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

На фестивала гостува и Камен Донев със своята постановка „За народното творчество”.

Най-малките зрители имаха удоволствието да се докоснат до света на магията с актьора - фокусник Ненчо Илчев, както и да попеят караоке с Вики от Мастило и проекта Маргаритка.

* * *

Фестивалът се провежда с подкрепата и под патронажа на Министерството на културата, и на кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова.

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.06.2019 г. 14:37
Етикети:
джазмузикаSoFest
международна културна програма
втори издание
балкански фестивал
Посетено:
890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29831-vtoro-izdanie-na-stolichniya-festival-sofest