Празници / фестивали

Уникална визия на спектаклите от Opera Open през 2019

8 юни - 30 август 2019, Античнен театър Пловдив

Уникална визия на спектаклите от Opera Open през 2019

 

◊ OPERA OPEN 2019

Опера Пловдив повдига завесата за част от изненадите за публиката на OPERA OPEN, която е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Зрителите ще станат свидетели на едни от най-ефектните и сложните постановъчни решения на Античния театър до сега.

Ексцентричният режисьор и сценограф Стефано Пода ще смае публиката на OPERA OPEN с творческите си идеи за първата оперна премиера от програмата – „Орфей и Евридика” на 15 юни. Вдъхновен от енергията на древната римска сцена,  италианският артист отказа поканата за премиера от Арена Ди Верона, за да сътвори уникален спектакъл в Пловдив през знаковата 2019 година. Част от смелите му решения включват истинска река с водопад и тонове пясък на сцената на Античния театър.  За автентичното пресъздаване на подземно царство на Хадес техническите служби на Опера Пловдив са изправени пред сложни технически предизвикателства. Самото захранване с вода на сложната система ще отнеме повече от денонощие, показват изчисленията. Такъв декор досега не е била създаван за откритата римската сцена в Пловдив. Запознати със зрелищната визия на спектаклите на Стефано Пода по света масово плануват да пътуват до Пловдив специално за премиерата на 15 юни и резервират места за събитието.

Самият режисьор в момента е в Пловдив и провежда кастинги за десетки танцьори и актьори, които да пресъздадат множество митологични сцени от Подземното царство. Ролята на Орфей ще се изпълни от контратенора Антонио Джованини, който притежава един от най-рядко срещаните оперни гласове в света.

Самото откриване на OPERA OPEN на 8 юни също поставя творческо и техническо предизвикателство с концерта „Огънят / Празникът”, замислен като фантазията от музика и светлина. Опера Пловдив ще изненада публиката като за първи път ще „обърне” гледната точка на публиката и я настани на самата сцена с лице към чашата на Античния театър. Оригиналната идея ще ограничи зрителите на единствения по рода си спектакъл до 500.

Белите каменни редове ще служат за „платно”, което ще бъде изпълнено с мултимедийно съдържание от визуалните артисти Петко Танчев и Атанас Данчев от Сенслаб.  Триизмерните визуални ефекти върху Античния театър ще реагират на живо чрез отчитане динамиката и ритмиката на музиката от оркестъра и изпълнителите – проект, който за първи път ще се приложи за класическа музика в България от пловдивското студио за дигитални експерименти. Повече от месец специално програмираната техника „репетира” с музикантите, за да бъде калибрирана и да създаде невиждано мултимедийно шоу за откриването на Opera Open.

Програмата на „Огънят / Празникът” включва оркестрови мистерии, екстатично танцуващи в пространството на Античния театър гласове и изображения - и нечуваната музика на Скрябин, Месиен, Верди, Ненов, Вагнер, Окегем, Спасов. За изпълнението маестро Диан Чобанов ще разполага с най-големия симфоничен оркестър в историята на Opera Open. Към него ще се включат Хорът, предвождан от Драгомир Йосифов, и всички солисти на Опера Пловдив заедно с Академичния народен хор към АМТИИ.

Публиката на OPERA OPEN 2019 ще стане свидетел на едни от най-красивите опери и балетни спектакли, гарантират от Опера Пловдив. За международната продукция „Силата на съдбата” от Италия пристигат два ТИР-а с уникални сценични костюми  и реквизит, чийто застрахователна стойност възлиза на половин милион евро. За премиерата на „Риголето” на режисьора Пламен Карталов пък ще се използват костюми от фонда на Софийската опера и балет.

През 2019 година Опера Пловдив ще представи нова постановка на „Лебедово езеро” от руския хореограф Константин Уралски, който пожела всички лебеди на сцената да бъдат облечени от майсторката на балетните костюми в Болшой театър – Елена Нецветаева – Долголева. Над 300 костюма се изработват в руската столица по поръчка на Опера Пловдив за премиерата с участието на премиер солисти от Московския Академичен Музикален театър.

*
Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Операта и на касите на eventim.bg

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
06.06.2019 г. 13:01
Посетено:
1086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29823-unikalna-viziya-na-spektaklite-ot-opera-open-prez-2019