Празници / фестивали

XXIII Международен детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници“

Сливен, 31 май-2 юни 2019 г.

 ◊ СЪБИТИЕТО

XXIII Международен детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници

За двадесет и трети път градът под Сините скали предоставя гостоприемството си на млади почитатели на фолклорното изкуство, които в юнските дни (31 май-2 юни 2019 г.) озаряват улиците с усмивките си и порива към творчество и красота. Тази година своето участие във фестивала потвърдиха детски танцови състави и формации от Румъния, Словакия, Унгария, Словения, Германия, Грузия, Турция и Украйна. Голяма част от децата посещават България и Сливен не за първи път, връщани винаги от спомена за чудесните преживявания в едно селище с богато културно-историческо наследство, създадените човешки връзки и усвоените нови ритми.

Всяка година сливенци очакват с вълнение в първия фестивален ден (31 май) пъстроцветното дефиле на участниците-домакини и гости по ларгото, завладяващи  зрителите с богатството на везбата и цветовете върху носиите на своите страни. Ритуалът по откриването – с издигане на фестивалното знаме и приветственото слово на кмета на Сливен – Стефан Радев, ще се състои в същия ден под величавата сянка на Войводата Хаджи Димитър, на едноименния площад. Там пъстроцветието на културната инициатива гражданите и гостите на града ще усетят в празничната концертна програма.

В 11 часа на 1 юни – Международния ден на детето, Сливен предоставя своите сцени на открито (пред Военния клуб, паметника на С. Димитров,  градския площад, кв. „Речица”, Градската градина и др.) за изява на танцувалните умения на участниците и отношението им към фолклорните традиции на своите родни места.

По време на XXIII Международен фолклорен фестивал и Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков” в Сливен е инициатор за организиране на интересни културни прояви, като детски празник на средновековната крепост „Туида”, под надслов: ”Да играем игрите на дядо и баба”. Тук младите поколения ще възкресят (с възпроизвеждане) ония „традиционни залъгалки, броилки, детски игри и играчки от региона”, с които са откърмени поколения сливенци. Отрадно е решението на музейната институция да отпечати, с финансовата помощ на Министерството на културата, сборник с наименование „Сечи, сечи месечинка”. Припомняме, че издание със същото заглавие излиза от печат през 1999 г., с автор Владимир Демирев (ИК „Жажда”, Сл.) и явно години по-късно, е очевидна неговата полезност за подрастващите и преподавателите им.

Същия ден (от 19 ч.), откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър” ще привлече отново почитателите на танцувалното изкуство чрез концерта на домакините и гостите на фестивала.

Отново ще бъде спазена традицията фестивалното събитие да завърши с грандиозен галаконцерт на формациите и съставите в залата на Драматичния театър „Стефан Киров”. Тази година неповторимото преживяване с танците на младостта от десетки европейски страни ще се състои на 2 юни от 18 часа.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.05.2019 г. 13:10
Етикети:
детски фестивалконцертифолклорСливенПриятелство без граници
XXIII Международен детски фолклорен фестивал
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29765-xxiii-mezhdunaroden-detski-folkloren-festival-priyatelstvo-bez-granitsi