Празници / фестивали

IV Вишеградски филм фест

27-30 май 2019, посолство на Словашката република в София

IV Вишеградски филм фест

 

◊ ПОКАНА

Във връзка със словашкото председателство на Вишеградската четворка (Словакия, Чехия, Унгария, Полша) посолството на Словашката република в София организира IV Вишеград филм фест.

От 27 до 30 май от 18 часа в киносалона на Словашкото посолство в София, бул. „Янко Сакъзов” 9 (при паметника на Васил Левски) ще се прожектират филми от четирите държави.

 

27 май (понеделник) от 18 часа

Заложник

Игрален филм (Словакия, Чехия), 2014 г., 102 мин., цветен, на словашки език със субтитри на български

В трагикомичната история е показан светът на детските герои – най-вече на сина на комунистическия началник и на малкия заложник на родители, емигрирали на Запад в средата на 60-те години на миналия век, няколко години преди началото на легендарната „Пражка пролет” и окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор. Сюжетът разказва не само за приятелството, но и за големите младежки „открития” като любовта, „битките” между враждуващите банди и надеждите, противопоставени на реалния свят на „големите”. Трудно разбираемите гротески, достигащите до абсурд отношения и поведения на възрастните, лабиринтът от странни думи, дела, изрази, допълнени с неразбираеми за децата понятия като политика и емиграция, но и предателство и смърт, ще принудят малкия заложник да вземе гротескно решение.

 

28 май (вторник) от 18 часа

Гражданинът Хавел

Документален филм (Чехия),  2007 г., 120 мин., цветен, на чешки език със субтитри на български

Документален филм, разкриващ лични и задкулисни моменти от политическия и интимния живота на чешкия президент Вацлав Хавел. Режисьорът Павел Коутецки (1956-2006) започва снимките през 2002 г., като следва в продължение на повече от 13 години изявите на първия чешки президент. След трагичната смърт на Коутецки филмът е завършен от Мирослав Янек.

 

29 май (сряда) от 18 часа

Площад „Москва”

Игрален филм (Унгария), 2001 г., 88 мин., цветен, на унгарски език със субтитри на български

Пролетта на 1989 г., Будапеща. Ученикът Петя празнува 18-годишния си рожден ден. Среща се с приятели на площад „Москва”, след което отиват на купон. В същото това време политическата ситуация се променя с всеки изминал ден, но това ни най-малко не засяга готвещите се за дипломирането си младежи. Вместо от промяната на политическата система, Петя се интересува само от приятелите си, първата любов, пътуването на Запад и отдавна жадуваната кола.

 

30 май (четвъртък) от 18 часа

Бягство от кино „Свобода”

Игрален филм (Полша), 1990 г., 87 мин., цветен, на полски език със субтитри на български 

Разказ за духовното прераждане на цензора, някога поет и литературен критик, но сега привидно опасен, но всъщност наплашен и самотен човек.

В едно от кината избухва бунт на актьорите, които не искат да бъдат повече филмови герои. Те престават да изпълняват ролите си и започват да разговарят между себе си и с публиката. Филмът е заснет като гротеска, притча за свободата на изкуствата и на човека, изгубен между механизмите на авторитарната власт. Филм, защитаващ свободата на изкуството, което не приема цензурата под никаква форма.    

 

ВХОД СВОБОДЕН!

                                                                                                     

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
23.05.2019 г. 14:24
Посетено:
1088
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29694-iv-vishegradski-film-fest