Празници / фестивали

Нощ на музеите и галериите - Варна 2019

В четвъртото издание на Фестивала за първи път се включват нови и интересни места

Нощ на музеите и галериите - Варна 2019

 

◊ НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ВАРНА 2019

Държавният архив отваря врати, за да покаже пред варненци къде се съхраняват документи и архиви от близкото и по-далечно минало. Ще бъдат извадени на показ личните документи и снимки на варненския актьор Идеал Петров, от чието рождение се навършват 120 години точно на 18 май.

Авиокосмическият музей и планетариум в к.к. Камчия също ще посрещне гости през деня в събота, за първи път в рамките на Фестивала. Няколко творчески пространства и галерии също ще дебютират със собствена програма на 17 и 18 май.

Общо локациите са 53, събитията са повече от 60, като освен изложби и експозиции, ще можем да се насладим на концерти, литературни четения, презентации, срещи, кино прожекции, театрален спектакъл, демонстрации и работилници.

В събота през деня могат да бъдат посетени и по-отдалечените обекти като Аладжа манастир, Побити камъни, Прабългарското оселище „Фанагория” в кв. "Аспарухово", Музея на стъклото в Белослав, Планетариума в к.к. Камчия също със свободен вход.

Организаторите ще предложат на всички посетители нова и по-интригуваща фестивална игра. Освен събирането на печати, този път ще се правят снимки, ще се откриват паметници, ще се реди пъзел, а накрая знанията за историята, културата и археологията на Варна ще се окажат решаващи за голямата награда – уикенд за двама в петзвезден хотел край Варна.

Фестивалният автобус също ще бъде на разположение на желаещите да посетят повече обекти. Началният час е 18.00 ч. от Парк-музей „Владислав Варненчик”. На кръгъл час ще потегля в посока центъра, а от 18:30 ч. през час ще пътува към Парк-музея. Автобусът ще обслужва спирките на градския транспорт по бул. „Владислав Варненчик” и бул. ”Цар Освободител”.

Организаторите призовават всички посетители да бъдат толерантни, търпеливи и да изчакват реда си за посещение в обектите. Проявявайте максимално уважение и респект към служителите на културните институти и към доброволците, които ще подпомагат дейността им.

Пълната програма може да видите на www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.

 

Автор: Организаторите
17.05.2019 г. 20:12
Посетено: 957
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29652-nosht-na-muzeite-i-galeriite-varna-2019