Празници / фестивали

Нощ на литературата, Варна 2019

15 май 2019, 18-22 часа

Нощ на литературата, Варна 2019

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА, ВАРНА 2019

На 15 май ще преживеем заедно още една невероятна Нощ на литературата, писана от най-отличаваните и запомнящи се съвременни европейски автори.

В интересни градски пространства из цяла Европа, сред които и такива в единайсет български града, ще бъдат прочетени текстове, подбрани от посолствата и културните институти на европейските страни, набелязали най-актуалните сред своите национални автори, преведени на български език.

Във Варна и тази година откъсите от произведенията ще бъдат представени в превод на български език, както и в оригинал – на английски, български, италиански, немски, португалски, румънски, унгарски и френски. Специален гост на изданието през 2019 г. е българският писател и журналист Димана Трънкова, автор на романа „Празната пещера“, с която ни предстоят отворена среща-разговор, училищни дискусии и авторско четене. Българският текст ще бъде представен в оригинал и в превод на английски език.

ЧЕТЦИ в Нощта ще бъдат актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Ненчо Костов и Цветина Петрова,  актьорите от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова и Теодор Христов, както и младите актьори Ели Пенчева, Виктория Иванова, Симона Роева, Елеонор Колева и Татяна Мариянова от Студио „Театър“ с ръководители Стоян Радев и Веселина Михалкова. Към тях се присъединяват главният редактор на Радио Варна Веселина Божинова, и  преводачът Юлия Петкова от издателство „Колибри“.

Произведенията в оригинал ще представят Сара Белабес от Великобритания и Соня Минева от Езикова школа „Крег“ на АНГЛИЙСКИ език, Ивета Маринова и Алекзандър Маухер от Германия на НЕМСКИ език, Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия във Варна, на ИТАЛИАНСКИ език, Мапаше Самуел Афонсу Лувунга и Изаияш Бернарду Малунду Кувула от Ангола на ПОРТУГАЛСКИ език, Ралука-Александра Йонеску от Румъния на РУМЪНСКИ език, Бианка Иванова от Унгария на УНГАРСКИ език, Ерик Перотел, аташе за френския език към Френски институт Варна, на ФРЕНСКИ език.

Организатори за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Франкофонски център Варна и Почетното консулство на Италия във Варна.

Организатори на Нощ на литературата за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация „Детски книги“.

 

Програмата на Нощ на литературата 2019 във Варна:

https://www.facebook.com/events/394909544699567/

https://noshtnaliteraturata.com/grad/varna/

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
14.05.2019 г. 12:34
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29628-nosht-na-literaturata-varna-2019