Празници / фестивали

Димана Трънкова е специалният гост в тазгодишното издание на Нощ на литературата във Варна

Димана Трънкова е специалният гост в тазгодишното издание на Нощ на литературата във Варна

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2019 ВЪВ ВАРНА 

Специален гост в предстоящата Нощ на литературата във Варна е българският писател и журналист Димана Трънкова. Срещите ѝ с публиката в програмата на Нощта ще се състоят в различни формати на няколко места в града, сред които разговор-дискусия, срещи с ученици и авторско четене в Нощта на 15 май.

Всяка година гостът в Нощта във Варна, представяща актуалната литература на Европа, се номинира от писателя, поканен в предходното издание. Тази година писателят и преводач Ангел Игов, срещнал се с варненската публика през 2018 г., посочи своя колега писател и журналист Димана Трънкова. Романите на Игов и Трънкова – „Кротките” и „Празната пещера” – се нареждат сред номинациите за раздел „Белетристика“ на Национална литературна награда „Елиас Канети“ 2017.

Очакваме ви на срещите с Димана Трънкова в Нощта с разговор на тема „Журналистиката умря, да живее журналистиката“ на 14 май от 19:00 ч. в „Съвременно пространство“ | contemporary space на ул. „Марко Балабанов“ №23 и на четенето в НОЩ на Литературата Варна 2019 на 15 май от 18:00 до 22:00 ч. в книжарница „Параграф 22“ на ул. „Шипка №24. Участията ѝ във Варна ще домакинства и партнира главният редактор на Радио Варна – Веселина Божинова.

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: „На изток от Константинопол“, „A Guide to Thracian Bulgaria“ и „A Guide to Roman Bulgaria“. „Празната пещера" е вторият ѝ роман. Издателство Éditions Intervalles публикува на френски „Усмивката на Кучето“ в превод на Мари Врина–Николов.

Организатори на Нощ на литературата за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Френски институт Варна и Почетното консулство на Италия във Варна.

Организатори за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация „Детски книги“.

Вход свободен

* * *

 

„Журналистиката умря, да живее журналистиката“

Младежка фондация „Аморфа“ и Нощ на литературата 2019 във Варна представят:

Вълноломни разговори : Български

ТЕМА: „Журналистиката умря, да живее журналистиката“

Гост: Димана Трънкова, писател, журналист и археолог, специален гост в Нощ на литературата 2019 във Варна

Модератор: Веселина Божинова, главен редактор на Радио Варна / Българско национално радио

Дата: 14 май, 19:00-21:00 ч.

Място: „Съвременно пространство“ | contemporary space - ул. „Марко Балабанов“ №23

*

Нощ на литературата във Варна

Четене на Димана Трънкова, България

15 май от 18:00 до 22:00 ч.

Читателско гнездо ∵ БЪЛГАРИЯ ∵ Четене на живо с автора

Място: Книжарница Параграф 22, ул. „Шипка“ №24

Димана Трънкова, „Празната пещера“. Редактор: Миглена Николчина. ИК Жанет 45, 2017 г.

Четат авторът Димана Трънкова и Веселина Божинова, главен редактор на Радио Варна (на български език) и Соня Минева (на английски език)

 

„Празната пещера“ е роман за миналото и онези парчета от него, които героите опазват с цената на тежки компромиси. Това е роман за забравени престъпления, укрити буквари и семейни албуми с черно-бели снимки, запечатали хора, които никой вече не иска или не може да си спомни.

Но това е и роман за бъдещето. Писан преди появата на думи като „постистина“ и преди издигането на стени около държави и цивилизации да дойде на мода, той е книга за старите и нови ужаси на неототалитаризма и за крехкостта на човешките отношения в екстремни условия.

„Празната пещера" споделя част от темите и героите на първия роман на Димана Трънкова „Усмивката на Кучето“, но е много повече от негово продължение. Той е самостоятелна, по оруелски мрачна и на моменти зловещо забавна история за едно бъдеще, което изглежда все по-близо.

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
14.05.2019 г. 11:52
Посетено:
885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29627-dimana-trankova-e-spetsialniyat-gost-v-tazgodishnoto-izdanie-na-nosht-na-literaturata-vav-varna