Празници / фестивали

Нощ на литературата, София 2019

На 15 май ще се чете в 19 читателски гнезда, разположени в сърцето на столицата

Нощ на литературата, София 2019

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА, СОФИЯ 2019

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Нощ на литературата тази година е на 15 май. В София ще се чете в 19 читателски гнезда, разположени в сърцето на столицата.

Главни организатори на Нощ на литературата 2019 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

Медийни партньори на събитието са медиите „Аз чета“, „Въпреки.com” и Кафене.БГ.

За осми пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, финска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза.

 

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА – НАЧИН НА УПОТРЕБА

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „читателски гнезда“. Във всяко от гнездата се чете от една книга, като карта и информация за местоположението им може да намерите на гърба на тази брошура.

Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21,45 ч. в Национален студентски дом (пл. „Народно събрание“ 10) всички, получили поне пет печата, могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат за награда една от четените книги.

Освен в София се чете в десетки европейски градове, в България се включват още Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен.

Актуална информация ще бъде публикувана на новия уебсайт https://noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието.

Подробна информация за организаторите и местата за четене в София: https://noshtnaliteraturata.com/grad/sofija/

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
14.05.2019 г. 12:17
Посетено:
1270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29609-nosht-na-literaturata-sofiya-2019